Thaci uputio pismo ostavke: OVK je vodio pravedni rat

Prvo pojavljivanje Hashima Thacija pred sudom u Hagu zakazano je za 9. novembar (EPA)

Donadevni predsjednik Kosova Hashim Thaci uputio je pismo ostavke predsjednici Skupštine Vlosi Osmani, premijeru Avdullahu Hotiju i predsjednici Ustavnog suda Kosova Arti Hajrizi, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo je zaštitu identiteta i dostojanstvo funkcije predsjednika Kosova, prenosi Reporteri.

U pismu upućenom nakon što je na konferenciji za novinare u četvrtak najavio da podnosi ostavku zbog potvrđivanja optužnice Specijlanog suda za ratne zločine u Hagu, naveo da je ponosan na sav posao koji je obavio “za slobodu, nezavisnost i modernizaciju Kosova”.

“Uvjeren sam da ćemo moji saborci i drugovi i ja izaći iz ovog procesa čistog obraza i da će biti potvrđeno da smo vodili pravedni rat [bivše] Oslobodilačke vojske Kosova [OVK]”, piše u pismu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

Optužnica za ratne zločine

Specijalizirana vijeća i Specijalizirano tužilaštvo Kosova objavili su u četvrtak optužnicu protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, u kojoj ih tereti da su sistematski vršili ratne zločine protiv civila, Srba, ali i svih drugih koji nisu podržavali OVK, kasnije i vladu Kosova, uključujući one koji su pripadali svim strankama koje nisu bile za OVK.

Potvrđena optužnica navodi da su se ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999. godine.

Prvo pojavljivanje Thacija pred sudom u Hagu zakazano je za ponedeljak, 9. novembra.

Izvor: Agencije