Bugarska se i dalje protivi ulasku Sjeverne Makedonije u EU

Bugarska još ne može odobriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom, poručeno je iz Sofije (EPA)
Bugarska još ne može odobriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom, poručeno je iz Sofije (EPA)

Bugarska je obavijestila Evropsku komisiju da ne može prihvatiti predloženi pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju za članstvo u Evropskoj unijiu, jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Sofiji.

U saopćenju se ukazuje da deklaracija Vijeća EU-a nije pravno obavezujući instrument i ne pruža pravne garancije koje zahtijeva Bugarska. 

Sofija, međutim, vjeruje da se, uprkos kratkim rokovima, može doći do rješenja, prenosi Tanjug, pozivajući se na makedonski portal Plus info.

“Bugarska zahvaljuje njemačkom predsjedavanju Vijećem EU-a ievropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiu na konstruktivnom pristupu i svakodnevnom zajedničkom radu u potrazi za rješenjem koje je i dalje moguće uprkos kratkim rokovima”, navodi se u saopćenju.

Memorandum zemljama članicama EU-a

Ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da Bugarska još ne može odobriti pristupne pregovore sa Skopljem, jer, kako je navela, Sjeverna Makedonija ne provodi odredbe sporazuma o dobrosusjedskim odnosima i prijateljstvu između Skoplje i Sofije, potpisanog 1. augusta 2017. godine.

Sofija je prije dva mjeseca poslala memorandum zemljama članicama EU-a u kome je zahtijevala da u pregovarački okvir sa Sjevernom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije.

Bugarski vlasti zahtijevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU-a obilježava kao zvanični jezik prema Ustavu Sjeverne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko porijeklo.

Neuspjeh u postizanju sporazuma i odluka Bugarske da ne podrži pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju za članstvo u EU nije dobra vijest, ali to ne znači da se to neće promijeniti na narednim sastancima, izjavio je makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani, prenosi agencija MIA.

Kazao je da konačnu odluku daje Evropsko vijeće i da Sjeverna Makedonija ima još nekoliko dana koje mora iskoristiti.

Moguće značajne posljedice za Bugarsku

Ocijenio je da će odluka Bugarske da ne podrži evropske integracije Sjeverne Makedonije imati značajne posljedice na unutrašnju dinamiku i odnose, ali i na regionalna pitanja.

Objasnio je da se zamjerke Bugarske odnose na skraćeno ima Makedonije i da Sofija traži dodatno preciziranje da li se ime odnosi na zemlji ili historijsku regiju.

“Vjerujem da ima prostora da se objasni da Sjeverna Makedonija nema teritorijalne pretenzije i da se, prema Prespanskom sporazumu, i dugo i kratko ime odnose na politički entitet države”, naveo je Osmani.

Niko ne može kazati makedonskom narodu ko je i kojim jezikom govori prema međunarodnom i evropskom pravu, izjavio je zamjenik premijera Sjeverne Makedonije zadužen za evropske integracije Nikola Dimitrov.

Identitet ne može biti predmet rasprave

Komentirajući odluku Bugarske da blokira pristupne pregovore Sjeverne Makedonije s EU-om, rekao je da se nijedna vlada “za sedam mjeseci, sedam godina ili 700 godina” neće saglasiti da makedonski jezik i identitet budu predmet rasprave.

“Ključno je da nas Bugarska prihvati onakve kakvi smo, jer bi to u velkoj mjeri pomoglo njegovanju prijateljskih odnosa naših zemalja”, kazao je Dimitrov, ističući da su jezik i identitet najsvetija pitanja za Makedonce.

Rekao je da se pravo Sjeverne Makedonije na samoodređenje mora razumjeti, prenosi MIA.

“Tražimo osnovno poštovanje, tražimo da poštuju naše dostojanstvo, jer imamo zajedničku historiju, ali bismo voljeli da imamo i zajedničku evropsku budućnost”, zaključio je Dimitrov.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Makedonija razočarana je nakon što je predstavnik Bugarske odbio podržati pregovarački okvir za početak pregovora Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom na sastanku stalnih ambasadora zemalja članica Unije.  Iz Vlade Sjeverne Makedonije saopštili su kako ostaju posvećeni ugovoru koji su dvije zemlje potpisale 2017. i da je to odličan okvir za rješavanje bilateralnih pitanja. Kažu da su […]

Njemačka je pojačala diplomatski pritisak, kako bi Sjeverna Makedonija počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji.   Tome se protivi Bugarska koja traži da Sjeverna Makedonija prizna, kako tvrde, historijsku istinu i bugarske korijene makedonske nacije i jezika. Ministrica vanjskih poslova Bugarske kaže da podrška Sjevernoj Makedoniji nikada nije bila bezuslovna i odbacuje mogućnost promjene […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO