Projekat Jasenka Pašića najbolji na AJB DOC treningu 2020.

Priča Jasenka Pašića tematski spaja prošlost, sadašnjost i budućnost (Al Jazeera)

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, održanog od 11. do 15. septembra, upriličen je trodnevni online trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”, pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV producenta.

Trening je osmišljen kako bi mladim autorima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma, nakon čega je 20 učesnika imalo rok od mjesec dana za razradu vlastite ideje koja se takmiči za nagradu i realizaciju projekta.

Od pristiglih projekata bilo je mnogo zanimljivih i dobrih priča, a posebno se izdvojio projekat Jasenka Pašića, koji je i nagrađen.

Spoj novinske reportaže i filmske priče

“Cijeneći ukupno zalaganje, posvećenost i vjeru u vlastiti projekt, odlučili smo se, između nekoliko vrlo zanimljivih prijedloga, nagraditi filmsku priču Jasenka Pašića”, saopćili su organizatori.

“Predložena filmska priča djeluje kao spoj novinarske reportaže i filmske priče, koja bi se mogla uspješno realizirati primjenjujući sve što je naučeno na AJB DOC treningu. Ova priča tematski spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona u isto vrijeme upozorava na posljedice prošlosti, razvija empatiju u sadašnjem vremenu i nudi nadu za nastavak života”, rečeno je u odluci.

Jasenko Pašić, kao autor najbolje ideje, dobitnik je novčane nagrade u iznosu od 1.500 eura, mobilnog telefona Samsung Note 20 Ultra, kojeg dodjeljuju sponzori Samsung i Domod, te mentorske podršku u procesu snimanja.

Planirano je i prikazivanje snimljenog dokumentarnog filma na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Izvor: Al Jazeera