Sofija i Skoplje postigli ‘veliki napredak’

Bugarska ministrica vanjskih poslova iskazala dobrodošlicu kolegi iz Sjeverne Makedonije (EPA)
Bugarska ministrica vanjskih poslova iskazala dobrodošlicu kolegi iz Sjeverne Makedonije (EPA)

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je u utorak da je postignut “veliki napredak” u vezi historijskih nesuglasica između Sofije i Skoplja, što bi Sjevernoj Makedoniji moglo omogućiti otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj unijU-u.

“Postigli smo veliki napredak… ali još nismo stigli do tačke da možemo reći ‘da'”, kazala je ona na konferenciji za novinare, zahvalivši Njemačkoj na tome.

Njemačko predsjedništvo EU-om planira otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nakon što se usvoji pregovarački okvir na Vijeću za vanjske poslove 10. novembra.

Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori te ga trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno, što je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju, na kojoj se pregovori formalno otvaraju.

Ne priznaje etničke manjine

Njemački šef diplomatije Heiko Maas sastao se u ponedjeljak navečer u Berlinu s makedonskim i bugarskim kolegama ne bi li osigurao zeleno svjetlo Sofije, članice EU-a od 2007. godine.

“Još imamo šansi… premda ne preostaje puno vremena, ali njemačko predsjedništvo jako je angažirano”, kazala je Zaharieva.

Vlada premijera Bojka Borisova, čija članica je i nacionalistička stranka VMRO, u zadnje je vrijeme zaoštrila ton, predbacujući Skoplju nespremnost da riješi historijske nesuglasice između dviju zemalja i da traži postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

Zaharieva je precizirala da Bugarska od Skoplja očekuje “izjavu da [makedonske] javne institucije ne podržavaju pretenzije na postojanje manjine”.

Sofija smatra da je slavensko stanovništvo Sjeverne Makedonije bugarskog porijekla.

Bugarski Ustav ne priznanje etničke manjine.

Odbacuje termin makedonski jezik

Bugarska odbacuje, također, termin makedonski jezik, smatrajući da je jezik Sjeverne Makedonije bugarski, jer je proistekao iz bugarskih dijalekata.

Insistira na formulaciji “službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije”, koju bi se usvojilo bilateralnim sporazumom o prijateljstvu.

Bugarska je prva država koja je priznala nezavisnost Makedonije 1992. godine i podržala je kompromis između Skoplja i Atine o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je omogućilo toj zemlji da uđe u NATO u martu ove godine.

Bugarska protestira i protiv “govora mržnje” u školskim udžbenicima i medijima u Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO