Skupština Kosova: Pokrenuti istragu o masovnim grobnicama u Srbiji

Srbija je dužna razjasniti sudbinu nestalih osoba, smatra zastupnik Endrit Shala (EPA)
Srbija je dužna razjasniti sudbinu nestalih osoba, smatra zastupnik Endrit Shala (EPA)

Skupština Kosova je u utorak zatražila da Albanija u Vijeću Evrope pokrene inicijativu za pokretanje istrage o prikrivanju masovnih grobnica Srbiji u kojima su sahranjeni Albanci sa Kosova.

Zastupnik i lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj optužio je predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da je prijetio onima koji su otkrivali mjesta mogućih masovnih grobnica i radio na skrivanju zločina počinjenih na Kosovu.

“Zapamtite, srpska pravda ide sa zapisnikom, s istražnim sudijama, s tužiocima, oni vode zapisnik, skrivajuči zločin desetaka ubijenih ljudi, čija su tijela izašla iz hladnjače na Dunavu, ističući da se radi o kurdskim izbjeglicama koje su pokušali pobjeći u Rumuniju”, kazao je on, prenosi Beta.

Zatražio je od zastupnika da se okupe i pošalju pismo Evropskom parlamentu, Evropskoj uniji i moćnim državama i zatraže od Srbije da razjasni sudbinu nestalih sa Kosova.

“Vlada koja krije zločine ne može imati drugo ime osim zločinačka vlada”, rekao je zastupnik Demokratskog saveza Kosova Shkemb Manaj.

Do danas identificirano 529 grobnica

Kaže da zvanični Beograd “nastavlja sakrivati srpske zločine i odbija otkriti lokaciju masovnih grobnica s Albancima ubijenih tokom rata”.

Zastupnik Demokratskog saveza Kosova Frasher Demaj kaže kako Srbija “mora prihvatiti odgovornost za počinjene zločine, kazniti zločince i izviniti se narodu Kosova zbog nasilja, ubistava i masakra”.

Prema njegovim riječima, na osnovu informacija iz institucija Kosova i Srbije, od marta 2000. godine do danas identificirano 529 masovnih grobnica, od kojih je većina na Kosovu.

Da ga ne iznenađuju izjave sbijanskih zvaničnika, ali i da je Srbija “dužna razjasniti sudbinu nestalih osoba”, smatra i zastupnik Socijaldemokratske inicijative Endrit Shala, koji je s grupom zastupnika incirao današnju raspravu.

Optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Dačića da su, dok su obavljali funkcije tokom rata na Kosovu, bili direktno angažirani na sakrivanja tragova genocida počinjenog nad Albanacima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO