Osude napada u Beču iz Sarajeva i Beograda

U Beču su danas zatvorene škole (EPA)
U Beču su danas zatvorene škole (EPA)

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je osudio teroristički napad u Beču i poslao poruku solidarnosti Alexanderu Van der Bellenu, predsjedniku Republike Austrije, prenosi Anadolija.

“Poštovani predsjedniče Van der Bellen, duboko sam potresen i uznemiren, kao i svaki dobronamjeran čovjek, sinoćnjim terorističkim napadom u Beču. Najoštrije osuđujem teroristički atak na ljudske živote, slobodu i civilizacijske vrijednosti. Borba protiv terorizma i suprotstavljanje ideologijama zla, bez obzira ko stajao iza njih, naša je konstantna obaveza. U ovim teškim trenucima u mislima smo sa prijateljskim narodom Austrije. Izražavam iskreno saučešće porodicama nevino ubijenih ljudi, a povrijeđenima želim da se što prije oporave“, kaže se u Džaferovićevoj poruci austrijskom predsjedniku.

Karl Nehammer, ministar unutrašnjih poslova Austrije rekao je u utorak da su četiri osobe preminule, uključujući i napadača, te da je 15 ljudi povrijeđeno u pucnjavi u centru Beča u ponedjeljak uvečer.

Beograd će večeras biti u bojama Austrije, u znak solidarnosti sa tom zemljom nakon terorističkog napada u Beču, u kojem je u ponedjeljak uveče ubijeno četvoro ljudi.

Beograd solidariše sa Bečom

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd, kao grad pobratimljen sa Bečom, osjeća posebnu odgovornost da u ovom teškom trenutku za glavni grad Austrije pokaže solidarnost.

Zbog toga će večeras Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, fontana na Slaviji i Dom Narodne skupštine biti u bojama Austrije.

“Tugujemo za žrtvama terorističkog napada i izražavamo saučešće gradonačelniku Beča kao i građankama i građanima austrijske prestonice među kojima je veoma mnogo Srba. Ekstremisti su sinoć napali zajedničke evropske vrednosti. Evropske zemlje moraju da budu ujedinjene u borbi protiv ekstremizma i terorizma”, napisao je Vesić na Facebooku.

Izvor: Agencije


Povezane

U Beču je i dalje u toku opsadno stanje nakon što je nešto nakon 20 sati došlo do pucnjave u blizini sinagoge. Prema izjavama ministra unutarnjih poslova Austrije Karla Nehamera za državnu televiziju, više osoba je ranjeno, a glasnogovornik službe hitne pomoći potvrdio je da je jedna osoba smrtno stradala, ali nije želio komentirati radi […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO