Krivokapić: Žalim zbog protjerivanja ambasadora Srbije

Nova vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, poručio je Zdravko Krivokapić (EPA)

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je danas da žali zbog protjerivanja ambasadora Srbije i dodao da će nova vlada raditi na “ozdravljenju odnosa” sa Srbijom i promociji dobrosusjedske politike s Beogradom.

On je to napisao na svom Twitter nalogu povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata i njegovog protjerivanja iz Podgorice.  Krivokapić je optužio da „odlazeći režim ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podjela“, prenio je Tanjug.

Krivokapić je rekao da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

“Nova vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisat ćemo istinski dobrosusjedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regiji, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje bit će naša mjera”, rekao je Krivokapić.

‘Srbijanski ambasador omalovažio Crnu Goru’

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je nepoželjnom osobom i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, objavili su u subotu beogradski i podgorički mediji pozivajući se na saopćenje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Navodi se da je srbijanski ambasador “omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, te da je njegovo ponašanje “nespojivo s uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske dužnosti”.

“Jučer je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najizravniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, saopćeno je iz Ministarsva vanjskih poslova Crne Gore, prenijela je Hina.

Time je, kako Radio televizija Crne Gore citira saopćenje MVP-a, “ponizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njezin teritorij pripojen Kraljevini Srbiji i nasilno detroniziran kralj Nikola Petrović Njegoš”.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nedugo nakon toga saopštilo je da je, povodom proglašenja personom non grata ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, postupilo na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je također personom non grata, prenila ja agencija Tanjug.

Izvor: Agencije