OHR traži ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH

Tegeltija je potvrdio autentičnost kompromitirajuće snimke no istaknuo je kako je ona pribavljena protuzakonito
Tegeltija je potvrdio autentičnost kompromitirajuće snimke no istaknuo je kako je ona pribavljena protuzakonito

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko pozvao je u petak predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju da smjesta podnese ostavku nakon što su ga mediji u toj zemlji doveli u vezu s još jednim skandalom.

“VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”, poručili su iz OHR-a, nakon što se pokazalo da Tegeltija na neprimjeren način pogoduje i kadrovira namještajući mogući izbor jedne sutkinje, prenijela je Hina.

U medije je procurila snimka na kojoj Tegeltija pojašnjava članici VSTV-a kako je moguće izabrati njezinu sestru za sutkinju u Banjoj Luci a da se pritom zaobiđu zakonske odredbe koje definiraju sukob interesa.

VSTV je neovisno tijelo koje ima ovlasti postavljati suce i tužitelje na svim razinama u BiH uz strogu provjeru ispunjavanja profesionalnih standarda i osobnog integriteta.

Tegeltija je potvrdio autentičnost snimke no istaknuo je kako je ona pribavljena protuzakonito pa ne može biti dokaz ni u kakvom postupku a dodao je kako nije učinio ništa protuzakonito jer osoba o kojoj se razgovaralo nije ni postala sutkinjom nego još uvijek radi kao stručna suradnica.

Afera ‘Potkivanje’

Tegeltija je 2019. dospio u središte pozornosti u sličnoj aferi koja je dobila naziv “Potkivanje”.

Također je tajno snimljen tokom susreta s jednim poduzetnikom koji je od njega tražio da mu pomogne riješiti jedan sudski postupak.

Posrednik koji je poduzetnika povezao s Tegeltijom je nakon tog susreta u njegovo ime tražio “da se zahtjev potkuje” odnosno da se za Tegeltiju daju novci.

Tegeltija zbog toga nije snosio nikakve posljedice no sada se našao pod direktnim pritiskom da odstupi.

“Čini se da je nakon ovoga i nakon tzv. afere ‘Potkivanje’, teško, štoviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimci istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe a ono je temelj svake države i svakog društva”, stajalište je OHR-a.

Tegeltija je na poziciju predsjednika VSTV-a došao kao sudac iz Banje Luke, a njegov sadašnji mandat prate ocjene o katastrofalnom stanju u pravosuđu, posebice u procesuiranju slučajeva visoke korupcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Pojedini članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine burno reagiraju na izjavu predsjednika Vijeća da nijedan član VSTV-a nije pokrenuo pitanje utvrđivanja njegove odgovornosti zbog odlaska na politički skup u Istočno Sarajevo i stava kako on predstavlja Republiku Srpsku i da prema njoj ima obveze. Tvrde da predsjednik ne govori istinu. On im […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO