Kon: Virus i dalje u porastu, usporavanje sredinom decembra

Kada bi svi nosili maske mogli bi slobodno da živimo bez posebnog zatvaranja, rekao je epidemiolog Predrag Kon (EPA)

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 7.780 novozaraženih virusom korona, a umrlo je 57 pacijenata, najviše od početka pandemije, prenio je Tanjug, pozivajući se na podatke zdravstvenih vlasti.

U posljednja 24 sata testirane su 22.404 osobe u toj zemlje, na bolničkom liječenju je skoro 7.000 pacijenta dok je na respiratoru 245 pacijenata oboljelih od virusa korona, prema podacima od petka.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon rekao je da se epidemiološka situacija u Srbiji i dalje pogoršava, a da brojevi novooboljelih i preminulih pokazuju da je virus još u porastu i da je njegova aktivnost velika.

On je naveo da je u Beogradu nešto umjereniji porast i da je u četvrtak potvrđeno 2.197 novih slučajeva zaraze što, kako kaže, znači da je virus ponovo došao na svoj maksimum.

“Imamo situaciju koja nije promenjena i koja se i dalje pogoršava i prati”, rekao je Kon, prenosi Tanjug.

Dodao je da se rezultati mjera, koje su stupile na snagu u utorak i onih od prošlog utorka, mogu očekivati u toku naredne dvije sedmice.

“Očekuje se da dođe do usporenja aktivnosti virusa, ali vrlo su visoki brojevi, tako da će pritisak biti veliki. Oko sredine decembra se može očekivati poboljšanje u ciframa”, rekao je Kon.

Dodao je da je oko 30 posto zaraženih u Beogradu, a da između 300 i 350 oboljelih dnevno treba hospitalizovati što je, ističe, veliki pritisak na zdravstveni sistem.

“Posledice umiranja dolaze kasnije. Ovaj broj preminulih je posledica događaja od pre dve do tri nedelje. To je vreme koje je potrebno da se razvije i dovede do smrtnog ishoda. Broj umrlih nije pokazatelj neposredne situacije, već onoga što se dešavalo ranije”, pojasnio je Kon.

Nošenje maski 

Dodao je da bi, kada bi svi nosili maske, odnosno, 95 posto, mogli slobodno da živimo bez posebnog zatvaranja, ali ako to poštuje oko 60 posto, onda to ne vrijedi, virus i dalje ima prolaz i dolazi do zaražavanja.

“Nagli uspon nije posledica opuštanja nego neverice da virus ne postoji, a koja je uzela maha.”

Ponovio je da vrtići i škole nisu mjesta zaražavanja navodeći podatak da je prošle sedmice u vrtićima u Beogradu bilo pozitivno 14 djece i 94 zaposlenih.

Naglasio je da djeca rijetko oboljevaju i rijetko prenose virus što su, kaže, potvrdila naučna istraživanja.

U Hrvatskoj 48 žrtava

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je preminulo 48 osoba od posljedica COVID-a 19, a zabilježeno je 4.080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u ovoj zemlji danas ukupno 22.408.

Među njima je 2.240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata.

U BiH preminulo 62 ljudi

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 1.179 novih slučajeva korona virusa, testirane su 3.184 osobe, a usljed zaraze korona virusom su preminula 62 pacijenta.

Dan ranije su zabilježene 924 novozaražene osobe nakon što je obrađeno 2.787 testova, a preminula je 51 osoba.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 36 smrtnih ishoda te 2.145 uzoraka od kojih je 738 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republici Srpskoj prijavljeno je 25 smrtnih slučajeva i 388 novozaraženih korona virusom, saopćio je Institut za javno zdravlje. Testirano je 938 laboratorijskih uzorka.

U Brčko Distriktu preminula je jedna osoba od posljedica korona virus.

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo od posljedica COVID-a 19 preminulo je 11 osoba, a registrovano je 239 novozaraženih korona virusom dok je broj oporavljenih 494, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Prema novim podacima Kriznog štaba Kantona Sarajevo, na uzorcima koji su prikupljani u periodu od 23. do 26. novembra registrovano je 239 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupan broj testiranih u posljednja 24 sata iznosi 820. Broj oporavljenih je dvostruko veći od broja novozaraženih te iznosi 494.

Produžene mjere u Sloveniji

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.609 novih zaraza korona virusom i umrlo je još  48 oboljelih od COVID-a 19, objavljeno je u petak, a vlada je oštre restriktivne mjere, koje su na nivou zatvaranja na snazi već mjesec dana, produžila za još najmanje sedam dana.

Na testiranih 6.587 ljudi potvrđeno je 1.609 zaraza, što je 158 infekcija manje nego prethodni dan, a udio pozitivnih smanjen je na 24,3 posto u odnosu na dan ranije, kad je iznosio 27,3 posto, kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, glasnogovornik vlade za COVID-19.

On je kazao kako su podaci nešto pozitivniji iako je stanje s drugim valom epidemije i dalje vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće.

Izvor: Agencije