Bugarska pozvala S. Makedoniju da ‘uzme zakon u svoje ruke’

Bugarska je odbila odobriti pregovarački okvir EU za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora (EPA)

Otpravnik poslova u ambasadi Sjeverne Makedonije u Sofiji Vladimir Krustevski pozvan je u četvrtak na razgovor u bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova, kako bi razgovarali o nedavnim sporovima, objavilo je Ministarstvo na Facebooku.

Tom prilikom bugarska strana je rekla da oni cijene brzu akciju vlasti u Skoplju povodom paljenja bugarske zastave, kao i u slučajevima govora mržnje protiv članova bugarske vlade na društvenim mrežama, prenosi agencija BTA, piše Tanjug.

Zvaničnici ministarstva vanjskih poslova rekli su sjevernomakedonskom diplomati da Bugarska očekuje reakciju i u vezi sa informacijama koje se šire na Facebooku da ljudi imaju bugarsko državljanstvo i da žive na teritoriji Republike Sjeverne Makedonije i pozivaju na “uzimanje zakona u svoje ruke” prema “takvim ljudima”.

‘Govor mržnje’

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da će Bugarska blokirati početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, sve dok se u susjednoj zemlje ne okonča, kako je rekla, govor mržnje o svemu što je bugarsko.

Zaharijeva je u četvrtak u intervjuu za špansku agenciju EFE rekla da odnose između Skoplja i Sofije treba da budu poput one između Latinske Amerike i Španije.

Dodaje da kao što je Španija najveći podržavalac bližih odnosa EU sa Latinskom Amerikom, tako je i Bugarska prva zemlja koja je priznala makedonsku nezavisnost 1991. i postavila pitanje proširenja EU na Zapadnom Balkanu tokom svog predsjedavanja Uniji u 2018. godini.

“Problem sa historijom je što pogrešno i lažno tumačenje događaja i dešavanja imaju direktni uticaj i to kreira jezik mržnje i negativnu kampanju protiv Bugara i Bugarske, što je za nas nedopustivo”, istakla je Zaharijeva.

Ona je optužila makedonsku političku elitu da je proteklih trideset godina od samostalnosti od Jugoslavije stimulisala i tolerisala govor mržnje što je utjecalo i na obične građane u toj zemlji.

Naglasila je da se Bugarska plaši od teritorijalne pretenzije Sjeverne Makedonije i tvrdnji da u Bugarskoj živi makedonska manjina.

Blokiranje početka pregovora

Bugarska je odbila odobriti pregovarački okvir Evropske unije za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

Ranije je navedeno da će Bugarska to uraditi ukoliko Sjeverna Makedonija ne prihvati “historijsku realnost” da makedonski jezik ima bugarske korijene i da se može tretirati samo kao “službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije”, ali ne i kao “makedonski jezik”.

Bugarski zvaničnici su rekli da Sofija za sada ne može odobriti početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Sjeverne Makedonije, zbog otvorenih sporova oko historije i jezika.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je ponedjeljak kako očekuje postizanje dogovora s Bugarskom te da vjeruje da će se to dogoditi tokom druge sjednice Evropskog vijeća u decembru i sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Izvor: Agencije