Analitičari: BiH je jezgro velikosrpskog projekta

Bosna i Hercegovina je 25. novembra obilježila Dan državnosti, kojeg u entitetu Republika Srpska ne priznaju
Bosna i Hercegovina je 25. novembra obilježila Dan državnosti, kojeg u entitetu Republika Srpska ne priznaju

Dejtonski sporazum prije 25 godina je zaustavio rat, ali nikako nije izgradio mir, i Bosna i Hercegovina danas funkcioniše na aparatima, odnosno živi tu beskonačnu privremenost, ocijenio je bosanski kolumnista Dragan Bursać.

On je na on line tribini portala Autonomija “Dvadeset i pet godina od Dejtona – kako naći izlaz iz zamrznutih konflikata?” ocijenio da zbog nakaradnog shvatanja Dejtonskog sporazuma ta “beskonačna privremenost”, danas djeluje teže i nazadnije nego 1998. godine.

“U BiH nažalost ne postoje građani, već samo Srbi, Bošnjaci i Hrvati. A nama treba država građana”, kazao je Bursać i izrazio uvjerenje da će nova američka administracija “na ovaj ili onaj način morati da djeluje u ovoj regiji, zbog degenerativnog fenomena ‘srpski svet’”, koji predstavlja opasnost za buduće odnose na Balkanu, prenijela je agencija Beta.

Prema Bursaćevim riječima, građani BiH na sceni trenutno imaju “apdejtovane verzije četništva i ultranacionalizma među mladim političkim naraštajima”, što se dešava i u Banja Luci.

“Garniture političara u Republici Srpskoj direktno su oslonjene na Beograd, ali i na Moskvu i na nove vlasti u Crnoj Gori. I ako se nešto ne promijeni geostrateški, bojim se da će ideja o BiH kao jedinstvenoj državi ostati samo ideja i da ćemo i za 20 godina pričati istu ili još retrogradniju priču”, upozorio je on.

‘SAD će Balkan delegirati Evropskoj uniji’

Historičar Milivoj Bešlin ocijenio je da ova regija i BiH ipak neće biti prioritet nove američke administracije, već da će SAD pitanja vezana za Balkan delegirati Evropskoj uniji, prije svega Berlinu.

On je rekao da je primjetno da zapadnoevropske države već nastupaju direktnije prema ovoj regiji nego do sad, što vidi kao posljedicu promjene koje su donijeli izbori u SAD.

“Sazreva svest u EU da problem u BiH nije privremeni, već temeljni i da Dejtonski sporazum mora da se menja. Jer, svesni su da svaka najava promene granica koju zagovara Milorad Dodik znači nove ratove u Evropi”, ocenio je on.

Bešlin je naveo i da su trenutno na delu “užasni napori Banja Luke da se pokida društveno tkivo BiH, koje je ipak još uvek ostalo živo”, što smatra opasnijim od rastakanja same države.

Prema njegovim riječima, ključni problem po opstanak Bosne i Hercegovine su vladajuće nacionalističke matrice.

“BiH je jezgro velikosrpskog projekta i dok je takva ideologija vladajuća, nije moguća relevantna alternativa. I sve dok su i Hrvataska i Srbija u raljama nacionalizma, neće biti promena odnosima u BiH”, ocijenio je Bešlin.

Hrvatski novinar Boris Pavelić rekao je da nije tačno da Dejtonski sporazum onemogućava evropeizaciju BiH, već da je ključ problema u samoj BiH jer nema političke volje za takav proces.

“Spominjao se Dejton 2 dosta puta i u povoljnijim međunarodnim okolnostima, pa se nikad ništa nije dogodilo. Na ovim prostorima nije stvorena suvisla politička ideja koja bi bila alternativa postojećim nacionalističkim matricama. Niti imamo intelektualnog kapaciteta za osmišljavnje altarnativa, niti snage koje bi to ostvarile. U Hrvatskoj apsolutno ne postoj snage spremne da mijenjaju postojeće idološke matrice”, rekao je on.

Pavelić je kazao da je ulazak Hrvatske u EU od ključne važnosti za budućnost odnosa u BiH, ali da u Hrvatskoj ipak nije bilo političke volje da se odnos prema BiH radikalno reformuliše, iako je bilo pokušaja.

“Dakle, onako kako je konflikt u BiH ostao zamrznut na 1995. godini, tako je i konflikt u cijeloj regiji ostao zamrznut i sukobi su mnogo bliži nego što se mnogima čini”, upozorio je Pavelić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO