EP odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica zemljotresa

Razorni potres jačine 5,5 stepeni po Richteru pogodio je 22. marta Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju (EPA)
Razorni potres jačine 5,5 stepeni po Richteru pogodio je 22. marta Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Evropskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog zemljotresa u Zagrebu 22. marta u visini od 683,7 miliona eura, a odluku je na Twitteru pozdravio premijer Andrej Plenković.

“Europski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica zemljotresa u Zagrebu i okolici. To je posljednji korak procesa, koji će nakon 89 milijuna eura predujma, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu”, poručio je Plenković.

Predujam u iznosu od 88,9 miliona eura, najviši ikada iz Evropskog fonda solidarnosti, već je isplaćen u augustu.

Oštećeno 26.000 zgrada

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 miliona eura.

Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam miliona eura) te predujmove u visini od 132,7 miliona eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom korona virusom za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal, prenosi Hina.

Razorni zemljotres jačine 5,5 stepeni po Richteru pogodio je 22. marta ove godine Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Hrvatski sabor donio je 11. septembra Zakon o obnovi zgrada oštećenih zemljotresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, kojim se defnira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto finansirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

U zemljotresu je oštećeno ukupno oko 26.000 zgrada.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatsku je prije pola godine potresao najjači zemljotres u posljednjih 140 godina – 5,3 stepena po Rihteru. Poginula je 15-godišnja djevojčica, deseci ljudi bili su povrijeđeni, novorođene bebe s majkama evakuisane su iz bolnica. Od jačine potresa srušene su fasade zgrada, u stanovima su popucali zidovi, a u pojedinim gradskim zonama nije bilo vode ni […]

Pet mjeseci je prošlo od zemljotresa u Zagrebu, a zakon o obnovi još nije usvojen. Brojne su primjedbe na prijedlog koji uskoro ide u drugo čitanje u Hrvatski sabor. Među nezadovoljnim su urbanisti i arhitekte. Traže da se centar grada sagleda kao cjelina i donesu strateške odluke kako će izgledati, prije nego što počne obnova.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO