Capak: Hrvatska po mortalitetu trinaesta u EU

Mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi, kazao je Krunoslav Capak (Marin Tironi / PIXSELL)

Sa danas prijavljenih 1.973 novozaraženih osoba, Hrvatska ima 886 oboljelih od COVID-a 19 na 100.000 stanovnika i s tim brojevima je na 24. mjestu zemalja Evropske unije.

To je na konferenciji za novinare danas rekao direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak.

“U svijetu je 59 miliona slučajeva. Kod nas je prije tjedan dana brojka bila 1.313, a prije 14 dana 1.529. S ovim brojkama imamo incidenciju od 886 na 100.000 i time smo na 24. mjestu zemalja Evropske unije. Po mortalitetu smo na 13. mjestu. Mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi”, kazao je Krunoslav Capak, prenio je portal index.hr.

Na pitanje o situaciji u COVID bolnici Dubrava, pomoćnica ministra zdravlja Vera Katalinić Janković je rekla da je situacija stabilna.

Ima dovoljno respiratora

U toj bolnici je na liječenju 420 COVID pacijenata i ima dovoljno slobodnih kapaciteta, rekla je ona i dodala da ima i respiratora dovoljno, a ako zatreba, kazala je, nabavit će nove.

Tvrdi da zdravstveni sistem nije ugrožen.

Direktorica Infektivne klinice u Zagrebu Alemka Markotić je rekla da je u toj klinici 26 COVID bolesnika na respiratoru.

Ona je novinarima rekla da je klinička slika oboljelih teža u odnosu na proljeće i da je sada mnogo više pacijenata sa upalom pluća.

Izvor: Portali