Advokati: Georgievu zabranjen ulazak u Crnu Goru na deset godina

Uprava policije saopštila je krajem augusta da je Georgiev sa graničnog prelaza Crne Gore vraćen u BiH (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore poništilo je rješenje o zabrani ulaska pjevača Vlada Georgieva u Crnu Goru nakon žalbe njegovih advokata, ali je Uprava policije Herceg Novi ponovo zabranila ulazak Georgievu i to na period od 10 godina.

To je saopštila advokatska kancelarija Tomanović, navodeći da je Uprava policije Herceg Novi u ponovom postupku “otišla korak dalje u kršenju međunarodnih standarda i ustavom garantovanih prava i nije postupila po zakonskim i ustavnim obavezama, već je donijela pravno neodrživo, nezakonito i neustavno rješenje, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova uvažilo žalbu kancelarije Tomanović da je zabrana ulaska pravno neodrživa”, prenose crnogorski mediji.

Policija je zabranila ulazak Georgievu u Crnu Goru do maja 2030. godine, dodaje se.

“U međunarodnoj pravnoj praksi oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvijek, kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporacionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodniin pravnim dokumentima”, navodi se u saopštenju.

Vraćen sa granice

Uprava policije saopštila je krajem augusta da je Georgiev vraćen u Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prelaza Sitnica, “zbog zabrane ulaska u Crnu Goru”.

Kako je on tada naveo, u obrazloženju je pisalo da mu se zabranjuje ulazak jer to “zahtjevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja”.

“DPS (Demokratska partija socijalista) i ovakvo obračunavanje sa Srbima… Na zdravlje vam i na obraz!”, napisao je tada Georgiev na Twitteru.

Koalicija “Mir je naša nacija” tada je objavila da je pjevaču zabranjen ulazak zbog podrške ovoj koaliciji. 

Izvor: Agencije