Szunyog: Vlasti Kosova se trebaju suočiti s prošlošću

Specijalizirana vijeća neće smatrati odgovornim etničke grupe, organizacije ili zajednice, već samo pojedince, rekao je Tomasz Szunyog. (Facebook/ European Union Kosovo)

Šef ureda Evropske unije na Kosovu Tomasz Szunyog izjavio je da Unija snažno podržava rad Specijaliziranog suda Kosova sa sjedištem u Hagu, posebno činjenicu da posao radi samostalno, bez ikakvog vanjskog uplitanja.

U intervjuu za Kosovo Online je istakao da je puna saradnja s tim institucijama od suštinske važnosti kao demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, prenosi Tanjug.

“Važno je uvijek imati na umu da Specijalizirana vijeća neće smatrati odgovornim etničke grupe, organizacije ili zajednice, već samo pojedince”, rekao je Szunyog.

Ukazao je da je u tom kontekstu saradnja vlasti Kosova i dalje ostaje presudna, kako bi se demonstrirala posvećenost Kosova vladavini zakona i spremnost da se suoči sa svojom prošlošću.

Szunyog je rekao da odluka Vlade Kosova o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije izaziva zabrinutost u posvećenost vlasti Kosova borbi protiv korupcije.

Na pitanje kako gleda na mogućnost rješavanja spora u vezi osnivanja zajednice srpskih opština (ZSO), šef Ureda EU-a je odgovorio da se diskusija o ZSO-u ne može izbjeći ako se želi postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji se bavi svim otvorenim pitanjima između Srbije i Kosova.

Značajna deklaracija o zajedničkom tržištu

“Sljedeći korak, koji treba održati što je pre moguće, je da nacrt statuta ZSO-a bude predstavljen glavnim pregovaračima obje strane. Razumijemo da je nacrt statuta pripremljen kako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, a ono što nam treba je da se Kosovo složi da vodi ovu diskusiju”, rekao je Szunyog.

Odgovarajući na pitanje da li je ispravno očekivati da Kosovo promijeni svoj Ustav u vezi s primjenom Briselskog sporazuma, on je kazao da je u principu, kada se postigne međunarodni sporazum, potrebno razmotriti potrebna pravna prilagođavanja, kako bi se integrirala u unutrašnji pravni poredak, i ukazao da se to odnosi i na Kosovo, i na Srbiju.

Szunyog je, govoreći o projektu “mini Schngen”, rekao da je na samitu u Sofiji početkom mjeseca premijer Kosova, zajedno s premijerima država Zapadnog Balkana, potpisao značajnu deklaraciju o uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta.

“To su dobre vesti za cijelu regiju, a posebno za Kosovo. Kompanije i građani će progresivno imati koristi od smanjenih prekograničnih bankarskih naknada, uklanjanja tehničkih barijera trgovini, usklađivanja investicionih politika, priznavanja profesionalnih kvalifikacija u regiji, podsticanja e-trgovine”, ukazao je Szunyog.

Naveo je da EU računa na to da će Vlada Kosova promovirati i primijeniti dogovoreni akcioni plan kojim se uspostavlja zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije