Stoltenberg: Ključna uloga NATO-a u okončanju rata u BiH

Danas BiH doprinosi sigurnosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu, rekao Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je danas, povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da je NATO igrao ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih snaga za pregovarački sto i okončanju četverogodišnjeg rata u BiH, prenosi Tanjug.

Stoltenberg je podsjetio da su NATO snage, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nadgledale njegovo sprovođenje, a da je Alijansa od tog trenutka ostala prisutna na terenu kako bi pomogla u održanju mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

“Pružamo podršku vlastima BiH u reformi sigurnosnih institucija. Jedno od najznačajnijih dostignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga”, rekao je Stoltenberg, prenosi Klix.ba.

Ne treba se vraćati u prošlost

Navodeći da je na kraju rata u BiH bilo više od 400.000 vojnika “gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske”, on je istakao da danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja.

“Danas BiH doprinosi sigurnosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu. To zaista jeste značajno dostignuće. Ono pokazuje šta je moguće kada se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa. Ali nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi. Ne možemo se i ne smemo vraćati u prošlost”, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: Agencije