Broj umrlih u Sloveniji premašio 1.000

Ovo je prvi put da se u Sjevernoj Makedoniji uvodi krizno stanje teritoriji cijele zemlje (EPA)

U Crnoj Gori su registrovana 574 nova slučaja infekcije korona virusom, a pet osoba je preminulo od posljedica virusa, javlja Anadolija.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 1.821 uzoraka na korona virus, od kojih je 574 rezultata bila pozitivno. Najviše novozaraženih bilo je u Podgorici gdje je registrovano 212 novih slučajeva zaraze.

“Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda kod pacijenata iz Nikšića, Bijelog Polja, Cetinja, Kotora i Budve, od kojih je najstariji imao 75 a najmlađi 39 godina. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 425 a od početka godine 434”, naveli su iz instituta. 

Ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 11.090. 

Najviše zaraženih u Beogradu

U Srbiji su u posljednja 24 sata, na testiranih 16.938 osoba, potvrđena 5.774 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 28 osoba.

Prema novim podacima Ministarstva zdravlja, hospitalizovan je 6.071 pacijent, a 209 je na respiratoru, što je najviše od početka epidemije.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, 2.059, a slede Novi Sad sa 333 i Kragujevac sa 271 novim slučajem.

U Srbiji je od početka epidemije zaraženo ukupno 116.125 osoba, od kojih je 1.168 preminulo.

Do sada je testirano ukupno 1.610.219 osoba.

Procenat smrtnosti je 1,01 posto.

BiH bilježi nove slučajeve 

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini na koronav irus testirano je 3.927 uzoraka, a pozitivnih je 1.315. Preminulo je 37 osoba.

Jučer su u Bosni i Hercegovini na korona virus testirana 4.082 uzorka, a pozitivnih je bilo 1.237. Broj preminuli iznosio je 56. U odnosu na jučerašnji dan, testirano je 155 uzoraka manje, a novozaraženih je 78 više.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.665 uzoraka, od kojih je 830 pozitivno na korona virus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 260.838 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 50.457 osoba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 16 novih smrtnih ishoda.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 1.115 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona potvrđen je kod 416 osoba.

Radi se o 221 muškoj i 195 ženskih osoba, od kojih je 64 mlađe, 261 srednje i 91 osoba starije životne dobi.

Sedam mjera vlade Srbije

Vlada Srbije propisala je sedam novih mera zaštite od širenja korona virusa.

Mjere će biti u primeni od narednog utorka.

1. Skraćenje radnog vrenena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno i bezuslovno korištenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

7. Gore navedene mjere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svjetlu kretanja epidemiološke situacije.

Slovenija: Preminula još 31 osoba

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6580 testova potvrđeno 1690 novih zaraza korona virusom, a od posljedica COVID-a 19 umrla je 31 osoba, čime je ukupni broj umrlih premašio hiljadu, objavila je u subotu slovenska vlada.

Udio pozitivnih testova je 25,68 posto, što je manje u odnosu na prethodni dan iako je zbog opsega testiranja otkriveno više infekcija.

Ukupan broj infekcija otkrivenih od početka epidemije povećao se na 64.270.

U bolnicama je trenutno 1219 oboljelih od COVID-a 19, što je 21 pacijent više nego prethodni dan, a  na intenzivnim odjelima je 197  težih pacijenata, jedan više.

Broj  umrlih od posljedica COVID-a 19 sada je 1026.

Zbog velikog broja  zaraza među zdravstvenim osobljem od početka iduće sedmice u zdravstvenim ustanovama počinju  sustavna i  obvezna testiranja na korona virus. Zdravstveni djelatnici testirat će se obvezno najmanje jednom sedmično, a vlada je naredila i pripreme za slična testiranja u domovima za starije i nemoćne.

Dobrovoljno masovno testiranje

Premijer Janez Janša sinoć je nakon kriznog sastanka vlade na Twitteru objavio  da su nadležna ministarstva dobila zadaću da najkasnije do 5. decembra pripreme sve potrebno za dobrovoljno masovno testiranje na korona virus antigenskim testovima i uspostavu programa ta registraciju kandidata za to testiranje.

Cilj tog plana je da se  utvrdi  stupanj prokuženosti populacije, onako kako je to napravila Slovačka i što su najavile i neke druge države.

Sve oštre restrikcije koje su već na snazi vlada je produžila za najmanje još jednu sedmicu. Njezini predstavnici vjeruju da je u zemlji dostignut vrh drugog vala epidemije. Izražavaju i umjereni optimizam da će se uskoro početi smanjivati i opterećenost bolničkog sustava i broj teških slučajeva s fatalnim ishodom, što bi omogućilo da do veće relaksacije mjera dođe u predzadnjem tjednu ove godine.

Kako upozoravaju predstavnici vlade, sve je to moguće uz striktno poštovanje svih mjera, što do sada uvijek nije bio slučaj. No, i među predstavnicima medicinske struke nema poptunog slaganja o učinkovitosti i potrebi svih mjera koje su  već usvojene.

Epidemiolog Mario Fafangel kazao je u razgovoru za novi broj tjednika “Mladina”  da nema opravdanja za “zatvaranje” unutar matičnih općina jer u zemlji nema izrazitog žarišta nego je virus disperziran. Izrazio  je i skepsu u pogledu mjere obveznog  nošenja maski na otvorenom i zatvaranja svih trgovina osim onih za hranu i osnovne potrepštine jer to izaziva otpor i negativne reakcije među ljudima.

U Hrvatskoj umrlo 47 osoba

U posljednja 24 sata zabilježena su 3573 nova slučaja zaraze korona virusom, što je najviše dosad, a umrlo je 47 osoba, izvijestili su u subotu iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 19079, od kojih je 1981 pacijent na bolničkom liječenju, a na respiratoru 213 osoba.

Od 25. februara ove godine i prvog slučaja u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 100410 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 1304 preminulo.

Ukupno se oporavilo 80027 osoba, od čega 2640 u proteklom danu.

U samoizolaciji je trenutno 45150 osoba.

Do danas je ukupno testirano 667 749 osoba, od toga 9877 u posljednja 24 sata.

Krizno stanje u Sjevernoj Makedoniji

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je krizno stanje na teritoriji cijele zemlje u trajanju od 30 dana.

Kako se navodi u saopćenju sa online sjednice, krizno stanje je počelo u petak navečer i “proglašeno je zbog zaštite javnog zdravlja u uvjetima pandemije COVID-a 19 i sprečavanja širenja tog virusa u povećanom obimu, čime se ugrožava zdravlje stanovništva”, prenosi Beta.

Prema ranijem objašnjenju vrha vlasti, uvođenje kriznog stanja omogućava šire korištenje vojske i  tehničkih i drugih sredstava i resursa armije i da vlada može po potrebi da preuzme upravljanje resursima lokalne samouprave, javnim preduzećima i privatnim kompanijama, među kojima su bolnice i poliklinike.

O odluci da uvede 30-dnevno krizno stanje na teritoriji cijele zemlje Vlada Sjeverne Makedonije će obavijestiti predsjednika države i Sobranje.

Vlada Zorana Zaeva će, ističe se, predložiti predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom da donese odluku o učešću dijela pripadnika armije u borbi sa krizom.

Na sjednici u petak je zaključeno da Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama treba odmah da započne pripremu Akcionog plana za prevenciju i borbu sa širenjem zarazne bolesti COVID-19, kao i da napravi potpun pregled raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa i plan za koordinirano djelovanje.  

Vlada je donijela zaključak i da ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja, Armija, Centar za upravljanje krizama i direkcija za zaštitu i spašavanje sve raspoložive kapacitete i resurse stavi u funkciju borbe sa kriznom situacijom.

Odluku o uvođenju kriznog stanja vlada u Skoplju je donijela na prijedlog Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljanje krizama po prijedlogu Grupe za procjenu.

Efikasna borba

Prethodno je na sjednici Vijeća za sigurnost predsjednika Sjeverne Makedonije preporučio uvođenje kriznog stanja na cijeloj teritoriji zemlje radi efikasne borbe sa posljedicama krize izazvane korona virusom.

Ovo je prvi put da se u Sjevernoj Makedoniji uvodi krizno stanje teritoriji cijele zemlje. Ranije je 2015. godine uvedeno krizno stanje na južnoj i sjevernoj granici na početku migrantske krize i produžavano je na svakih šest mjeseci.

U Sjevernoj Makedoniji je registrirano je 1.237 novih slučajeva korona virusa, a još 39 osoba je umrlo od te zaraze, saopćilo je u petak navečer Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih je potvrđen sa 3.200 testova u prethodna 24 sata i procentualno je pozitivno 38,66 posto testiranih, a najviše novih slučajeva ima u Skoplju – 506 i Prilepu – 91 .

Od korona virusa u Sjevernoj Makedoniji umrle su 1.462 osobe, ukupan broj dijagnosticiranih od početka epidemije je 52.449, a aktivnih slučajeva ima 20.035.

Institut za javno zdravlje registrirao je da je ozdravilo još 748 pacijenata, pa je ukupan broj izliječenih porastao na 30.952.

U Sjevernoj Makedoniji urađeno je do sada 306.481 testiranje na prisustvo korona virusa.

Izvor: Agencije