Nove mjere u Hrvatskoj protiv širenja korona virusa

Iz svih podataka je vidljivo da nije ostvaren pad broja zaraženih, rekao je Davor Božinović (Nikola Cutuk / PIXSELL)

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv korona virusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih u Hrvatskoj, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. decembra, najavio je u petak voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutaršnjih poslova Davor Božinović.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu je rekao kako je iz svih podataka vidljivo da nije ostvaren pad broja zaraženih, koji je bitan kako bi se rasteretio bolnički sistem, prenosi Hina.

“Desetak dana najavljujemo – ako se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo, da će Stožer razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene”, kazao je Božinović.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba, umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15, umjesto 30 osoba, dok na sahranama može biti prisutno najviše 25 osoba, umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba, umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao do sada.

Za 24 sata umrlo 57 osoba

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine, a obaveza je svih trgovina i trgovačkih centara da u vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja i predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino-projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela, uvedena su dodatna ograničenja.

Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri kvadratna metra površine, uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22:00 sata navečer do 6:00 sati ujutro.

Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i Državni inspektorat.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.958 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 57 osoba, najviše do sada u jednom danu.

Izvor: Agencije