BiH: Počela izborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru

Vrata za nove izbore u Mostaru otvorena su nakon 12 godina pod pritiskom međunarodne zajednice (EPA)
Vrata za nove izbore u Mostaru otvorena su nakon 12 godina pod pritiskom međunarodne zajednice (EPA)

Službeno je počela izborna kampanja za lokalne izbore u Gradu Mostaru, koji će se održati u nedjelju, 20. decembra. 

Gradsko vijeće Mostara raspušteno je 2012. godine, a od tada je vlast u rukama administracije na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, dužnosnikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Vrata za nove izbore otvorena su pod pritiskom međunarodne zajednice, kao i presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom jula usvojio Parlament BiH.

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati ko će biti gradonačelnik.

Broj birača u Mostaru na dan 22. juli je 100.457.

Izvor: Agencije


Povezane

Građani Bosne i Hercegovine biraju novu lokalnu vlast. Među više od 30 hiljada kandidata biraju načelnike, gradonačelnike, općinska i gradska vijeća. Pravo glasa ima više od 3,2 miliona birača, a do 11 sati iskoristilo ga je 16,73 posto građana. Izbori se održavaju uz stroge epidemiološke mjere. Pravo glasa imaju i osobe s potvrdom o samoizolaciji […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO