Ambasadori PIC-a o godišnjici Dejtona: Vrijeme je da se ispune težnje građana BiH

Visoko predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko (Armin Durgut/PIXSELL)

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u BiH objavili su zajedničku čestitku i izjavu povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

U izjavi se napominje kako je sporazumom uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje. Nakon Dejtona, došlo je do pozitivne transformacije, jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti.

Ali, poručili su dalje, sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti.

“Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika. Ta posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava”.

Međunarodna zajednica i dalje spremna pomoći BiH

Na kraju je istaknuto da je međunarodna zajednica i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja.

Troipolgodišnji rat u BiH, iza kojega je ostalo 100 hiljada mrtvih te razrušena i opustošena zemlja, praktično je završen kada su predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović te predsjednici Hrvatske, Franjo Tuđman i tadašnje SR Jugoslavije, Slobodan Milošević, 21. novembra 1995. u američkoj zračnoj bazi “Wright-Patterson”, u dotad malo poznatom gradu Daytonu u državi Ohio, potpisali mirovni sporazum.

Dotadašnja Republika BiH transformirana je u novu “državu BiH” s dva entiteta.

Sporazum je formaliziran ceremonijom u Parizu 14. decembra, a svjedoci su bili predsjednici najvažnijih zapadnih država te Rusije.

Izvor: Agencije