Šefovi diplomatija Sjeverne Makedonije i Bugarske u Berlinu rješavaju spor

Cilj je omogućiti početak pregovora Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom za vrijeme njemačkog predsjedništva (EPA)
Cilj je omogućiti početak pregovora Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom za vrijeme njemačkog predsjedništva (EPA)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani i vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov borave u posjeti Berlinu, gdje će se sastati sa šefom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharijevom.

U Vladi Sjeverne Makedonije je agenciji MIA potvrđeno da su Osmanija i Dimitrova na radni sastanak u Berlin pozvali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i državni ministar za Evropu Michael Roth.

“Cilj razgovora u glavnom gradu Njemačke je da se nađe način za približavanje pozicija Skoplja i Sofije i da se omogući početak pregovora Sjeverne Makedonije s Evroipskom unijom za vrijeme njemačkog predsjedništva [do kraj godine]”, navode u Vladi, prenosi Beta.

Deutsche Welle na makedonskom jeziku je objavio, pozivajući se na bugarske medije, da Zaharijeva od ponedjeljka navečer boravi u Berlinu i da će se susresti s njemačkim zvaničnicima oko spora sa Sjevernom Makedonijom.

Sofija o jeziku i identitetu

Njemačka trenutno predsjedava EU-om i, kako se ističe, njemačke diplomate već izvjesno vrijeme pokušavaju posredovati u sporu koji prijeti da preraste u veto za makedonske eurointegracije.

Dodaje se da je bugarska agecija Bgnes javila da se od Zaharijeve traži da predstavi uslove pod kojima bi Sofija prihvatila da Sjeverna Makedonija počne pregovore za članstvo u EU.

Zaharijeva je u intervjuu Reutersu ovog vikenda obrazložila pozicije Sofije i navela šta bi Sjeverna Makedonija trebala prihvatiti vezano s makedonskim jezikom i identitetom, prijeteći vetom u EU ukoliko susjedna zemlja ne prihvati ponuđeno rješenje.

Bugarska je zaprijetila da će blokirati put Sjeverne Makedonije prema članstvu u EU ako ne prizna da njeni nacionalni identitet i jezik imaju bugarsko porijeklo, rekla je ranije bugarska ministrica vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

U Skoplju je počela sjednica zajedničke komisije makedonskih i bugarskih historičara o spornim historijskim i obrazovnim pitanjima između dvije zemlje. Razgovori se održavaju nakon što je Bugarska poslala Briselu memorandum u kojem se negira postojanje makedonskog jezika i nacije, i traži da ova pitanja budu uvrštena u pregovarački okvir za početak pregovora Sjeverne Makedonije za […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO