Uhapšen Marokanac osumnjičen za ubistvo kod Sarajeva

Sarajevska policija uhapsila je državljanina Maroka jednog od trojice osumnjičenih za ubistvo 36-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine na Ilidži, u blizini Sarajeva.

Za drugom dvojicom policija još traga.

Sinoć je policija objavila sliku državljanina Maroka i zatražila pomoć građana u njegovom pronalasku. Sve policijske agencije kao i Sigurnosno obavještajna agencija obaviještene su u potrazi za osumnjičenima.

U utorak navečer u Otesu kod Ilidže ubijen je muškarac, državljanin Bosne i Hercegovine, za šta je osumnjičena grupa migranta. 

U susjednim Hadžićima, u blizini migrantskog kampa, okupilo se nekoliko desetina ljudi koji traže rješavanje migrantske krize.

Okupljeni mještani traže da migranti budu uklonjeni s ulica, jer se, kažu, zbog njih žive u strahu.

Traži se deportacija migranata

U međuvremenu je Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo zatražila od državnih institucija da počnu s deportacijama migranata koji narušavaju javni poredak BiH, kao što je i predviđeno zakonom.

Migrant, koji je prije dva dana ubio državljanina Bosne i Hercegovine, u toj je zemlji prošle godine osuđen uvjetno zbog posjedovanja droge, ali je boravak nastavio u BiH.

„Nevjerovano je da je čovjek ostao u Bosni i Hercegovini nakon počinjena krivičnog djela, i nakon osuđujuće presude“, rekao je Al Jazeeri Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova.

Mediji su objavili da je Aglarasa krajem prošle godine Općinski sud u Sarajevu osudio na uslovnu kaznu od četiri mjeseca, jer je u oktobru 2019, prilikom policijskog pretresa, kod njega proneđena droga. No, on se vrlo brzo našao na slobodi.

„On je morao biti odmah deportovan u zemlju porijekla, u ovom slučaju Maroko, ili u zemlju iz koje je došao u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čampara.

Okupljeni građani su uputili apel vlastima za pomoć i od nadležnih zatražili da zaštite građane koji, kako kažu, svakodnevno strahuju za svoju sigurnost.

„Na Ušivaku i Donjim Hadžićima policijski sat ne počinje u jedanaest. Policijski sat počinje s prvim mrakom. Samo oni koji smiju, koji su u nužnoj potrebi hodaju kada padne mrak, ostale je strah, rekao je Dželil Bandić, inicijator okupljanja stanovnik Hadžića.

„Šaljem poruku nadležnim da riješe ovaj problem da migrante u kampovima Ušivku a i u Blažuju rasporede na nekim drugim mjestima”.

U privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini trenutno bravi više od 6.000 migranata, prema podacima Službe za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini, kao i UN-ove Međunarodne organizacije za migracije IOM. No, procjene su da je broj daleko veći, jer zbog nedostatka kapaciteta i prihvatnim centrima brojni su migranti prisiljeni spavati i improviziranim i neuslovnim kampovima, ili po napuštenim objektima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Policija u Bosni i Hercegovini traga za trojicom migranata osumnjičenih za ubojstvo 36-godišnjeg državljanina BiH na Ilidži, u blizini Sarajeva. Dvije osobe u sinoćnjem napadu teško su ozlijeđene. Stanovnici Ilidže protestovali su i poručili vlastima da se moraju pozabaviti gorućim problemom. Dok iz sarajevske policije tvrde da svakodnevno kontroliraju kretanje migranata, državni ministar sigurnosti tvrdi […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO