Članovi Predsjedništva BiH usaglasili izjavu o godišnjici Dejtonskog sporazuma

Na usaglašavanje Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika čekalo se gotovo dvije sedmice (Predsjedništvo BiH)
Na usaglašavanje Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika čekalo se gotovo dvije sedmice (Predsjedništvo BiH)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uspjeli su u četvrtak usaglasiti tekst zajedničke izjave u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dva dana uoči obilježavanja tog događaja u subotu.

Predsjedavajući tročlanog Predsjedništva Šefik Džaferović potvrdio je novinarima da su u konačnoj verziji izbačene sporne formulacije, ali nije pojasnio koje, dok je Milorad Dodik, javio je Tanjug, istakao da su druga dva člana Predsjedništva BiH insistirala da u zajedničkoj izjavi bude navedena opredijeljenost za euroatlantske integracije, ali da on to nije prihvatio, i da je insistirao isključivo na evropskim integracijama.

Na usaglašavanje bošnjačkog člana Džaferovića, hrvatskog Željka Komšića i srpskog Milorada Dodika čekalo se gotovo dvije sedmice, podsjeća Hina.

Dejtonskim sporazumom okončan je rat u BiH od 1992. do 1995. godine.

„Usvojili smo zajedničku izjavu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma s naglaskom na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanja i uvažavanja svih naroda i građana iz svih dijelova BiH”, kazao je Džaferović.

Predstanost gradnji dobrosusjedskih odnosa

Državni vrh BiH izrazio je punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Dejtonskog sporazuma te ustava BiH koji je njegov sastavni dio.

Trojica čelnika pozvala su vlast na svim razinama da pojačaju napore kako bi osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Predsjedništvo podsjeća na potrebu suosjećanja sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana te obavezu da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata dok se svima u zemlji a posebno mladima mora osigurati pristojan život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu.

Državni vrh je također potvrdio predanost gradnji dobrosusjedskih odnosa u regiji.

U povodu godišnjice Dejtonskog sporazuma u Sarajevo će u petak doputovati potpredsjednik Evropske komisije i šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Izvor: Agencije


Povezane

U subotu, 21. 11., navršava se 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregled pripremila Lana Jašarspahić Knežević.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO