Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU

Bugarska je odbila da da "zeleno svjetlo" za prvu međuvladinu konferenciju Sjeverne Makedonije sa EU (EPA)
Bugarska je odbila da da "zeleno svjetlo" za prvu međuvladinu konferenciju Sjeverne Makedonije sa EU (EPA)

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da je Bugarska odbila da odobri pregovarački okvir Evropske unije za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

Ranije je navedeno da će Bugarska to uraditi ukoliko Sjeverna Makedonija ne prihvati “historijsku realnost” da makedonski jezik ima bugarske korijene i da se može tretirati samo kao “službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije”, ali ne i kao “makedonski jezik”.

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može da odobri početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Sjeverne Makedonije zbog otvorenih sporova oko historije i jezika, prenosi Reuters, piše Tanjug.

“Bugarska u ovoj fazi ne može da podrži nacrt pregovaračkog okvira sa Republikom Sjevernom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije”, istakla je Zaharijeva, nakon što su ministri EU o tome razgovarali na sastanku.

Zaharijeva je dodala da je Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju.

EU se u martu saglasila da Sjeverna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o članstvu, a međuvladina konferencija sa dvije balkanske zemlje trebala je da bude održana u decembru.

Podignut animozitet

Potezi Bugarske podigli su do maksimuma animozitet prema ovoj zemlji i razočarenja prema Evropi, rekao je politički analitičar iz Skoplja Nano Ružin, prenosi Tanjug. 

“Kada biste sada pitali Makedonce da li bi prihvatili sve ono što traži Bugarska – da se odreknu makedonskog jezika i kažu da on ima bugarske korijene, ili da pristupe članstvu u EU, Makedonci bi listom izabrali da poštuju svoju tradiciju, identitet i jezik.”

Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je danas da države članice EU više ne bi trebale da odlažu otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i pozvala ih da preuzmu odgovornost.

“Ključno je da Sjeverna Makedonija nastavi svoj put ka EU. Danas Vijeće EU ne samo da ima priliku, već ima obavezu da ispuni obećanje dato u martu i otvori pristupne pregovore sa zemljom”, rekla je Fajon za agenciju MIA.

Spor Sofije i Skoplja

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sinoć je ocijenio da postaje sve očiglednije da će Bugarska blokirati pregovore o pridruživanju njegove zemlje Evropskoj uniji u utorak na sastanku Vijeća za opšte poslove EU.

Bugarska je više puta obećala podršku pristupu Sjeverne Makedonije EU, ali dugogodišnja kontroverza oko historijskih ličnosti, za koje obje države tvrde da su njihovi nacionalni heroji, i makedonskog jezika, koji Bugarska smatra dijalektom bugarskog jezika, eskalirala je posljednjih mjeseci.

Posljedica toga je da je Bugarska odbila da da “zeleno svjetlo” za prvu međuvladinu konferenciju Sjeverne Makedonije sa EU.

Izvor: Agencije


Povezane

U Skoplju je počela sjednica zajedničke komisije makedonskih i bugarskih historičara o spornim historijskim i obrazovnim pitanjima između dvije zemlje. Tokom dvodnevnog zasjedanja bit će raspravljano o događajima i ličnostima iz 19. i početka 20. vijeka. Na posljednjem sastanku, prije skoro godinu dana, došlo je do neslaganja oko etničke pripadnosti historijske ličnosti Goce Delčev, revolucionara […]

Sjeverna Makedonija razočarana je nakon što je predstavnik Bugarske odbio podržati pregovarački okvir za početak pregovora Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom na sastanku stalnih ambasadora zemalja članica Unije.  Iz Vlade Sjeverne Makedonije saopštili su kako ostaju posvećeni ugovoru koji su dvije zemlje potpisale 2017. i da je to odličan okvir za rješavanje bilateralnih pitanja. Kažu da su […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO