Pod lupom: Uspješno provedeni lokalni izbori u BiH

Prema podacima CIK-a BiH, na lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 miliona registriranih birača (Armin Durgut / PIXSELL)

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji.

Dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile su nadzor nad velikim gradovima, poput Sarajeva i Banje Luke.

“U cijeloj Bosni i Hercegovini došlo je do promjena. To nisu tektonske, ali su važne promjene”, kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, čija stranka gubi u tri od četiri općine u Gradu Sarajevu.

Milorad Dodik je potvrdi poraz u Banjoj Luci te kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjalučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema kandidatu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za gradonačelnika Igoru Radojičiću.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na izborima je sudjelovalo 50 posto od 3,2 miliona registriranih birača.


Predstavnici SNSD-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, Demokratske narodne stranke (DNS) i Socijalističke partije (SP) mu ponedjeljak su potpisali koalicioni sporazum o formiranju skupštinske većine u Banjoj Luci, izjavio je Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

U sporazumu se navodi da će stranke imati učešće u vlasti shodno izbornom kapacitetu, a iskazana je opredijeljenost za formiranje većina i u drugim opštinama u ovom bh. entitetu, prenosi Anadolija.

Za načelnika Banje Luke u nedjelju je SNSD-ovog kandidata Igora Radojčića pobijedio kandidat Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković.

Prema Dodikovim najavama, novi gradonačelnik u Banjoj Luci neće imati podršku, ali će od Stanivukovića očekivati da ispuni svoja obećanja koja su pedantno bilježili.

Dodik je naglasio da će imenovati predsjednika Skupštine Grada, zamjenike, načelnike, donositi budžet… sve što je u nadležnosti Skupštine, a ukoliko je nešto ostalo izvan nadležnosti skupštine, promijenit će zakone i Statut, i to staviti u nadležnost Skupštine Grada.

“Ovo je velika greška onih koji su smatrali da imaju samo svoje pravo, ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru [Radojičiću]. Ovo nije nikakva prijetnja, ovo je moj stav, kao čovjeka”, poručio je Dodik.


U Kantonu Sarajevo (KS) u utrci za načelnika Općine Centar – Sarajevo vodi Srđan Mandić, kandidat opozicije, sa 64,99 posto glasova.

Za načelnika Općine Stari Grad – Sarajevo vodi Ibrahim Hadžibajrić sa 58,48 posto glasova, prema posljednjim podacima CIK-a.

Za načelnika Općine Novo Sarajevo vodi kandidat opozicije Hasan Tanović sa 67,33 posto glasova.

Za načelnika Ilidže sa 64,06 posto glasova vodi Nermin Muzur, također opozicioni kandidat.

Za načelnika Općine Novi Grad – Sarajevo vodi aktuelni načelnik Semir Efendić (SDA) sa 46,55 posto glasova.

Za načelnika Općine Ilijaš vodi Akif Fazlić (SDA) sa 51,25 posto glasova, za načelnika Općine Hadžići vodi Hamdo Ejubović (SDA) sa 55,31 posto glasova, za načelnika Općine Vogošća vodi Edin Smajić (SDA) sa 52,50 posto glasova, a za načelnika Općine Trnovo Ibro Berilo (SDA) sa 81,19 posto glasova.


Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, izjavio je u ponedjeljak da su, uz određene manjkavosti, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini ipak provedeni uspješno.

“Zahvalio bih se onima koji su u pojedinim lokalnim zajednicama ostvarili neuspjeh, ali i priznali taj neuspjeh tokom izborne noći tamo gdje su izgubili izbore”, rekao je on, dodavši kako je to ogroman demokratski iskorak za Bosnu i Hercegovinu.

“Preliminarna ocjena izbornog dana Koalicije Pod lupom je da je na većini biračkih mjesta izborni dan protekao u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i pratećim aktima, uz nepravilnosti koje se već tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus”, kazao je Jovanović.

“Na oko četiri posto biračkih mjesta primijećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti, što upućuje na mogućnost ciljanih manipulacija izbornim procesom. Koalicija Pod lupom će tražiti ponovna brojanja sa ovih najkritičnijih biračkih mjesta, a ukoliko se potvrde teze i teže povrede izbornih pravila, tražit ćemo i poništenje izbora na ovim biračkim mjestima.”

Najveći problem u kontekstu epidemije i izbora odnosi se na to da svim oboljelim od korona virusa ili glasačima u izolaciji nije omogućeno pravo na glasanje, zbog tromosti i sporosti sistema.

Ukupno se 3.555 birača prijavilo za glasanje putem COVID mobilnih timova, a to je tek desetak posto ukupno registriranih oboljelih, smatraju u ovoj organizaciji.

Oko 2.600 posmatrača na terenu je pratilo izborni proces u Bosni i Hercegovini u nedjelju.


Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila ažurirane, ali i dalje nepotpune, nepotvrđene i preliminarne rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, u Bosansko-podrinjskom kantonu – Goražde u tri općine načelničke pozicije osvojili su Ernest Imamović, Esed Radeljaš i Almin Ćutuk.

U Goraždu je novi načelnik Ernest Imamović, koji je bio kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine osvojivši 2.847 glasova (33,4 posto).

Dosadašnji načelnik Muhamed Ramović (Nezavisna bosanskohercegovačka lista – NLB) je drugi sa 2.645 glasova (31 posto).

U toj općini obrađeno je 25 biračkih mjesta (78,13 posto), dok je važećih listića 8.524, ili 96,29 posto.

Načelnik Foče u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (Ustikolina) bit će Esed Radeljaš iz stranke Za bolje Goražde, koji je osvojio 462 glasova (45,7 posto), nakon obrađenih sva tri biračka mjesta.

Iza njega je kandidat SDA Mensud Borović sa 281 glas (27,79 posto).

Važećih listića u toj općini bilo je 1.011, ili 97,21 posto.

Uopćini Pale-Prača načelničko mjesto osvojio je kandidat SDA Almin Ćutuk sa 244 osvojena glasa.

U toj općini obrađena su sva biračka mjesta, važećih listića je 464, praznih tri listića, a nevažećih po drugim kriterijima dva glasačka listića.


U Velikoj Kladiši, s nešto više od 300 glasova, vodi aktuelni načelnik Fikret Abdić, ispred nezavisnog kandidata Jasmina Husića.

Fikret Abdić pušten je u četvrtak privremeno iz zatvora u Bihaću kako bi sudjelovao u kampanji za lokalne izbore, na kojima se natječe za još jedan mandat.

Abdić je uhapšen u junu ove godine, pod sumnjom za korupciju te za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti.

Abdić je u Hrvatskoj ranije zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, osuđen na 15 godina zatvora, gdje je proveo 10,5 godina.

Na slobodu je pušten 2012. godine.


Na osnovu 50 posto obrađenih birališta u Srebrenici, u prednosti je Mladen Grujičić, ispred Alije Tabakovića.

Prema novim podacima Grujičić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, osvojio je 61,47 posto glasova (1.776), dok je Tabaković, predstavnik inicijative “Moja adresa Srebrenica”, osvojio 37,66 posto (1.088 glasova).

Simpatizeri oba kandidata su u nedjelju navečer slavili na ulicama Srebrenice, a pretpostavlja se da će pobjednika u Srebrenici odrediti glasovi pristigli iz dijaspore.


U sarajevskoj Općini Novi Grad vodi Semir Efendić iz SDA, dok ga u stopu prati Adnan Delić, kandidat “četvorke”.

Prema posljednjim podacima CIK-a, Efendić je osvojio 16.647 glasova, odnosno 46,55 posto, dok je Delić dobio 16.207 glasova, ili 45,32 posto.


Četiri dosadašnja načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i gradonačelnik Čapljine nastavljat će obavljati tu dužnosti i sljedeće četiri godine.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, od osam lokalnih jedinica samouprave u HNK-u u pet su pobjedu odnijeli kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, dok su Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ 1990 i Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine osvojili po jedno načelničko mjesto.

U općini Prozor-Rama obrađena su sva 33 birališta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Jozo Ivančević (HDZ 1990), koji je dobio 4.306 glasova (74 posto).

Njegov protukandidat Ilija Petrović (HDZ BiH) imao je 1.511 glasova (26 posto).

Novi načelnik općine Jablanica bit će kandidat SDP-a BiH Damir Šabanović, koji je dobio 3.011 glasova (56 posto), dok je Edin Idrizović (SDA) dobio 2.373 glasova (44 posto).

U Jablanici su obrađena sva birališta.

U Stocu su, također, obrađena sva biračka mjesta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH, HDZ 1990) sa 3.916 glasova (60 posto).

Za neovisnog kandidata Zorana Turkovića glasalo je 2.662 birača (40 posto).

Čitluk je imao tri kandidata za načelnika, a tu dužnosnik nastavit će obnašati Marin Radišić (HDZ BiH), koji je dobio 4.351 glas (71 posto).

Marko-Antonio Brkić (HDZ 1990) osvojio je 1.471 glas (24 posto), a Milenko Dugandžić (Hrvatski savez HKDU – HRAST) 312 glasova (5,0 posto).

Obrađena su sva birališta.

HDZ BiH odnio je pobjedu i u Neumu, gdje je kandidat te stranke Dragan Jurković dobio 888 glasova (46 posto).

Ivo Bačić (HDZ 1990) dobio je 718 glasova (37 posto), a Josip Bogdanović 319 glasova (17 posto).

U Neumu su obrađena sva birališta.

Dosadašnji načelnik Ravnog Andrija Šimunović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat u toj općini, pa će tako nastavljati obavljati svoju dužnost.

Na nedjeljnim izborima dobio je 560 glasova.

U Gradu Čapljini obrađeno je 67 posto biračkih mjesta, a u vodstvu je dosadašnji gradonačelnik Smiljan Vidić (HDZ BiH) sa 3.602 glasa (61 posto).

Neovisni kandidati Mile Raguž dobio je 2.201 glas (37 posto), a Filip Krvavac 121 glas (2,0 posto).

Nakon obrađenih 27 posto birališta, u Konjicu vodi kandidat SDA Osman Ćatić sa 1.081 glasom (69 posto), dok je kandidatkinja SDP-a BiH Vesna Saradžić dobila 485 glasova (31 posto).

Izvor: Al Jazeera i agencije