Fotopriča: Sarajevo se opet guši u smogu

Pogled na Sarajevo s Igmana (Al Jazeera)
Pogled na Sarajevo s Igmana (Al Jazeera)

Glavni grad Bosne i Hercegovine i danas se našao u vrhu liste svjetskih gradova s najzagađenijim zrakom, a trenutno se nalazi na četvrtom mjestu liste IQAir-a. Jedini lošije plasiran grad iz regije je Priština koja je na jednom mjestu iznad.

Građani Sarajeva iskoristili su vikend kako bi iz kotline pobjegli na okolna brda i planine u potrazi za čistim zrakom, a fotografije kotline u magli podijelili su na društvenim mrežama.

Spas od smoga potražio je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

Prošle zime Sarajevo je nekoliko puta zauzelo vrh liste AirVisuala.


Povezane

“Urbanizam bi se trebao zaustaviti na onaj način na koji se radio, jer bukvalno nam blokira svaki protok zraka i time opterećuje ovaj grad s prljavim zrakom koji stoji i zadržava se po dva-tri mjeseca”, kaže Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Dolaskom hladnijih dana mjerenja kvaliteta zraka u Sarajevu ponovo ukazuju na zagađenost. Prošle godine, glavni grad BiH nalazio se u vrhu liste najzagađenijih na svijetu, a vlasti su obećavale odlučnu borbu s ciljem rješavanja problema. U međuvremenu se vlast promijenila, a problem ostao isti.

Zrak u Boru, u Srbiji, u trećoj je kategoriji kvaliteta, građani udišu sumpor-dioksid, ali i arsen. Prema izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine, zrak u tom gradu više dana tokom godine je u kategoriji opasnog za zdravlje. Glavnom zagađivaču, Rudarsko-topioničkom bazenu Bor, nedavno je izrečena niska novčana kazna zbog zagađenja životne sredine. Priču donosi novinar […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO