Sud BiH: Osman Mehmedagić može obavljati dužnost direktora OSA-e

Sud BiH je prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića (Arhiva)

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić može nastaviti sa obavljanjem svojih dužnosti, odlučio je danas Sud BiH, prenosi Beta.

Ista mjera donijeta je i za službenika OSA-e Muhameda Pekića.

Sud BiH je tako odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se Mehmedagiću i Pekiću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti i zabrana kontakata sa uposlenicima OSA-e.

Advokatica Senka Nožica, koja zastupa Mehmedagića, izjavila je za sarajevski portal Klix da nije dobila zvanično rješenje, ali da je u medijima vidjela da je tužilac Oleg Čavka istakao da, shodno odluci Suda, optuženi mogu nastaviti obavljati dužnosti.

Sud BiH odbio prijedlog tužilaštva

Čavka je ranije za Novinsku agenciju RS (Srna) potvrdio da je Sud BiH odbio predlog Tužilaštva BiH.

Sud BiH je prošle sedmice potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića u vezi sa slučajem izuzimanja snimka u poslovnici JP “Pošta” u naselju Alipašino Polje.

Tužilaštvo ih tereti da je snimak izuzet protivzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima.

Izvor: Agencije