Na području Srebrenice otkrivena masovna grobnica

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli
Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli

Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda koji se nalazi na području općine Srebrenica, javlja Anadolija.

“Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve, a prema saznanjima Instituta za nestale osobe BiH postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području. Uz žrtve pronađena je i odjeća i obuća. Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumaciju vodi Tužilaštvo BiH

“Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici”, navodi se u saopštenju.

Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je započeo i proces reekshumacija na mezarju Ivijci na području Brčkog.

“Danas će se otvoriti 11 mezarja kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Majke Srebrenice i predstavnici udruženja koja okupljaju porodice žrtava posjetili su mjesta na kojima je u julu 1995, za samo pet dana, pobijeno više od osam hiljada Bošnjaka. Iako su planirali na svaku od 13 lokacija postaviti spomen-ploču u znak sjećanja na žrtve genocida, od toga su odustali zbog, kako saznaje naša Nadina Maličbegović, pritiska […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO