Borrell: Vrijeme je da se održi pozitivan zamah i nastavi raditi

Ulaganja moraju biti podržana temeljnim reformama, koje su potrebne na evropskom putu, rekoa je Josep Borrell (Fena)
Ulaganja moraju biti podržana temeljnim reformama, koje su potrebne na evropskom putu, rekoa je Josep Borrell (Fena)

Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a budućnost zemalja te regije je u Evropskoj uniji i zbog toga je naš angažman u tom smislu bio i ostao toliko snažan, izjuavio u utorakkazao je danas visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

U obraćanju okupljenima na Samitu o Zapadnom Balkanu je istaknuo da je zajednički interes integrirati Zapadni Balkan i poboljšati prosperitet država, vladavinu prava i sigurnost.

Podsjetio je da je postoje zajednički izazovi, na koje se traži i zajednički odgovor, a za primjer je naveo upravo aktuelnu pandemiju korona virusa.

Od početka pandemije EU podržava Zapadni Balkan kao najbližeg partnera, kaže Borrell, pružanjem finansijske podrške za osiguravanje medicinske opreme i uključivanjem regije u zajednički mehanizam nabavke EU-a.

Unija cijeni zajedničko tržište

“Sada se, također, fokusiramo na oporavak, dajući dugoročnu i održivu podršku regionu kroz Ekonomski i investicijski plan EU-a, koji je nedavno odobrila Evropska komisija”, kazao je on, prenosi Fena.

Dodao je da su svi upoznati s tim koliko EU cijeni zajedničko tržište, jer je to jedno od najvažnijih bogatstava Unije.

Uoči ovog samita ga je, napominje, impresionirao rad na stvaranju zajedničkog tržišta za Zapadni Balkan, otključavanju ekonomskog potencijala regije i čineći regiju ekonomski sposobnom za pridruživanje EU.

U svemu tome ne smije se zaboraviti, podvukao je, da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan, a to znači težiti zelenom ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji ekonomije i društva, zbog čega su Ekonomski i investicijski plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan usmjereni na moderna, okolišno prihvatljiva ulaganja.

Prevladavanje naslijeđa prošlosti

“To, također, znači da ulaganja moraju biti podržana temeljnim reformama, koje su potrebne na evropskom putu. Svaki partner u regiji zna što treba učiniti. Sada je, također, uz dobrodošlu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, vrijeme da se održi pozitivan zamah i nastavi raditi”, rekao je Borrell.

Kazao je da je saradnja, kao što se to radi unutar EU-a, najbolji način za prevladavanje naslijeđa prošlosti i izgradnju bolje budućnosti, što bi bio jasan signal budućim generacijama da se ozbiljno razumiju njihove težnje za mirnim, pravednim i prosperitetnim društvima.

Kako je zaključio u obraćanju na Samitu o Zapadnom Balkanu, visoki predstavnik EU-a, današnji skup dobra je prilika da se razgovara o tome kako se može praktično i konkretno doprinijeti da težnje mladih postanu stvarnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO