Varhelyi u Podgorici: Glavni gradovi regije trebaju se povezati

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Oliver Varhelyi izjavio je u petak navečer Podgorici da Brisel predlaže da se svi glavni gradovi u regiji povežu autoputevima i željeznicama, kao i brzim široko pojasnim internetom.

“Donosim vam novi investicioni plan za Zapadni Balkan, koji uključuje Crnu Goru. Kada je nova [Evropska] komisija preuzela mandat, imali smo tri cilja; prvi je da obnovimo odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i angažman kako bi se približili EU”, kazao je on crnogorskim novinarima u Skupštini Cne Gore, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, obnovljen je cijeli pregovarački proces tako što je usvojena nova metodologija.

Ovaj plan treba djelovati da dođe do rasta ekonomije te do otvaranja novih radnih mjesta, što je važno zbog krize koju je izazvao COVID-19, dodao je.

Privlačenje investitora

“Plan nismo osmislili sami, proučavali smo regiju da bismo vidjeli s kakvim se ekonomskim poteškoćama suočavate kada je u pitanju privlačenje stranih investitora. Ono što možete vidjeti je plan koji se sastoji od priloga koji su nam dostavili svi, uključujući Crnu Goru”, pojasnio je Varhelyi.

Ovo je, kako kaže, regionalni plan, što znači da je osmišljen na regionalnom nivou.

“Nudimo paket od devet milijardi eura grantova i 20 milijardi eura u granacijama. Ovo je jedna trećina bruto domaćeg proizvoda [BDP] cijele regije. Mislimo da ovo može ojačati i podstaći cijelu ekonomiju u cijeloj regiji u periodu od četiri do pet godina. Plan se bavi onim što su naši najveći zastoji da bi postali privlačna investiciona oblast”, kazao je on.

Energetski projekti

Pojasnio je da Evropska unija predlaže da se diversificiraju energetski izvori i da se iz upotrebe postepeno izbaci ugalj.

“Spremni smo raditi zajedno kako bismo stvorili nove prilike za regiju na način što ćemo pomoći vladama da stvore nove vještine koje su potrebne. U četiri do pet godina ovo može biti ogromna ključna promjena”, rekao je Varhelyi.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da značajan momenat predstavlja činjenica da izvještaj o napretku Crne Gore koji je Varhelyi predstavio u Podgorici dolazi u ruke nove demokratske vlasti u toj zemlji, što je početak nove saradnje u provođenju reformi.

“U Crnoj Gori više nikada neće biti pobjednika i poraženih. Želimo da znate da smo tu da predano, posvećeno i zajedno radimo na svim ključnim reformama u poglavljima vladavine prava organizovanog kriminala i na tom putu očekujemo podršku. U visokom domu imamo evropsku vlast i evropsku opoziciju”, kazao je Bečić.

Vrijedna ponuda

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović ocijenio da se radi o važnoj posjeti regiji neposredno nakon objavljivanja Izvještaja EK-a te da su ohrabrujuće poruke o novom ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan, vrijednom 29 milijardi eura.

To je, kako se navodi na zvaničnom Twitter nalogu Đukanovića, izuzetno vrijedna ponuda i prilika koja može doprinijeti ubrzanom razvoju regije i Zapadni Balkan “učiniti evropskijim”.

“Crna Gora ostaje na evropskom putu, posvećena dinamiziranju reformi i regionalnoj saradnji”, navodi se na Twitter nalogu Ðukanovića.

Varhelyi je na svom zvaničnom nalogu saopćio da je razgovarao s Ðukanovićem o ekonomsko-investicionom planu, kao i paketu proširenja za 2020. godinu.

“Plan je dobra vijest, koja ide ruku pod ruku s reformama”, napisao je Varhelyi na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U okviru posjete zemljama zapadnog Balkana evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi došao je i u BiH. U isto vrijeme, tročlano bh. Predsjedništvo boravilo je u Briselu. Drugi put u posljednjih deset dana. Dok pojedini bh. zvaničnici vjeruju da se interes koji Unija pokazuje za region može da iskoristi za dinamičnije procese priduživanja, drugi poručuju da […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO