Tegeltija – Varhelyi: EU želi da BiH do ljeta 2021. ima kandidatski status

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje rekao je da je Evropska unija najveći investitor na Zapadnom Balkanu (Anadolija)
Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje rekao je da je Evropska unija najveći investitor na Zapadnom Balkanu (Anadolija)

Potvrđena je opredijeljenost Evropske unije da Bosna i Hercegovina do ljeta 2021. godine dobije kandidatski status, poručio je u petak predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u Sarajevu, nakon susreta s evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhelyijem.

Tegeltija se zahvalio EU za pomoć i podršku koju je pružala Bosni i Hercegovini od početka pandemije korona virusa, prenosi Anadolija.

Rekao je da je tokom sastanka bilo govora o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Izvještaju o napretku ove zmelje za 2020. godinu, ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan i makro finansijskoj pomoći Bosni i Hercegovini. 

“Ono što je zajedničko i nama veoma važno u Izvještaju jeste jasna poruka da je Zapadni Balkan ponovo na agendi EU-a”, kazao je Tegeltija.

“Izjava komesara Varhelyija da je EK-u Zapadni Balkan važan prioritet nas je ohrabrila i dala nam nadu da će se proces proširenja nastaviti, imajući u vodu da građani Bosne i Hercegovine žele taj put prema EU.”

Dobiti status do ljeta

Tegeltija je dodao kako su ponovo naglasili da “Bosna i Hercegovina, i geografski i civilizacijski, pripada Evropi” te da je najveći broj bh. građana opredijeljen za taj put, kao i spremnost da se poduzmu svi neophodni koraci da bi se taj put ubrzao.

Dodao je kako je bilo govora i o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za 2020. godinu te podsjetio kako on obuhvata period od maja 2019. godine, kada nije bilo formiran novi saziv Vijeća ministara, odnosno kada se u tom periodu nisu provodile reforme koje su definirane u Mišljenju EU-a.

“Tamo ima i pozitivnih ocjena, ali ima i ukazivanja na pojedine oblasti za koje nismo gotovo pa ništa uradili”, rekao je Tegeltija, podsjećajući kako je najlošije ocijenjena oblast vladavina prava.

Kada je riječ o uspjesima, Tegeltija je naglasio kako javnost treba znati da je u ovom periodu posljednji pet-šest mjeseci riješeno 12 godina staro pitanje Mostara, odnosno održavanja izbora u tom gradu. 

“Siguran sam da će Bosna i Hercegovina nastaviti s ispunjavanjem svojih obaveza. Ono što je danas potvrđeno je opredijeljenost komesara Varhelyija da do ljeta 2021. godine Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status”, kazao je Tegeltija. 

Dodao je kako je Varhelyi predstavio investicioni plan za Zapadni Balkan.

“Ono što je nama važno jeste da se razmišljanje poklapa s onim stavovima i razmišljanjima koje imaju vlasti u Bosni i Hercegovini, a to je dugoročni ekonomski oporavak i razvoj, regionalne ekonomske integracije, podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji, forsiranje projekata koji imaju za cilj regionalno povezivanje i regionalni značaj”, poručio je Tegeltija.

Evropski komesar za proširenje doputova je u službenu posjetu zemljama Zapadnog Balkana, nakon što je EK početkom mjeseca predstavila Ekonomsko-investicioni plan za  Zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura.

Prije Sarajeva, Varhelyi je posjetio Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

‘Zamijenite ugalj za plin’

Komesar je ranije rekao da Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, pored podsticanja regionalne saradnje, ima za cilj i da smanji razlike između ekonomija EU-a i regije, dovede do privrednog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i vrati mlade i radnu snagu na Zapadni Balkan.

“Ideja plana je da se, pored svega što već EU radi na Zapadnom Balkanu, privuku i drugi izvori, kao što su međunarodne finansijske institucije i bilateralna saradnja”, kazao je Varhelyi.

“Regija mora popraviti diginalnu infrastrukturu, obratiti pažnju na ekologiju. Prvi potez bi bio da se ne koristi više ugalj za proizvodnju električne energije. Ovo bi mogao biti ključni zaokret, samo kada biste zamijenili ugalj za plin. Zagađenje bi bilo manje za 60 posto”, rekao je Varhelyi.

U vrijeme pandemije korona virusa dodatno je oslabio kvalitet života građana u zemljama Zapadnog Balkana, većinom opterećene ratnom prošlošću i međunacionalnim tenzijama, s vrlo slabom ekonomijom i netransparentnom potrošnjom javnog novca.

Evropska komisija nastoji investiranjem u Zapadni Balkan umanjiti te probleme.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska unija planira da investira 29 milijardi eura za razvoj regije, izjavio je Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi tokom posjete Prištini.  Visoki evropski zvaničnik rekao je kako očekuje da ekonomski investicioni plan ojača ekonomiju i promijeni regiju nabolje. Dodao je da je jedinstveno regionalno tržište od suštinske važnosti, jer jedino na taj način ulaganja […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO