Ivan Đurić uhapšen zbog mučenja u brčanskom logoru Luke

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog Đurića terete da je na surov način ubio dva zatvorena civila bošnjačke i jednog civila hrvatske nacionalnosti (kulturasjecanja.org)

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Ugljevika su, u ranim jutranjim satima, uhapsili Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljni, prenosi agencija Fena.

Đurić je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubistva i druga nečovječna djela slične prirode nad žrtvama koje su nezakonito zatvorene i dovedene u logor Luka u Brčkom, navodi Fena.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog Đurića terete da je direktno i lično, vatrenim i hladnim oružjem na surov način ubio dva zatvorena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Zvjerska mučenja

Dalje se Đurić tereti da je zajedno sa Goranom Jelisićem „Adolfom“, koji je procesuiran i osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatvorenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti.

Navodi se kako se tom prilikom koristio palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne povrede, vršio mučenja i zlostavljanja zatvorenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tokom dana, Đurić će biti priveden postupajućem tužitelju koji će ga ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH, navodi Fena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO