Početak pregovora EU – Sjeverna Makedonija moguć do kraja godine

Evropska komisija je početkom ljeta podnijela prijedloge pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju (EPA)
Evropska komisija je početkom ljeta podnijela prijedloge pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju (EPA)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi izrazio je nadu da će Sjeverna Makedonija početi pristupne pregovore s Evropskom unijom do kraja godine.

U obraćanju europoslanicima, nakon što su objavljeni izvještaji o reformskom napretku zemalja Zapadnog Balkana, kazao je da je Sjeverna Makedonija održala stabilan napredak u dijelu reformi, posebno u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Diskusije su u toku u Vijeću za prijedlog pregovaračkog okvira i nadam se da će međuvladine konferencije biti održane tokom aktuelnog predsjedavanja, ukoliko budu usvojeni”, rekao je Varhelyi.

Evropska komisija je zemljama članicama početkom ljeta podnijela prijedloge pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Dodatni uslovi za Albaniju

Države članice EU-a trebaju ih, u skladu s agendom njemačkog predsjedavanja, u novembru usvojiti, s eventualnim izmjenana.

Za Sjevernu Makedoniju glavni problem su zahtjevi Bugarske da se dodaju elementi povezani s bilateralnim sporovima koje imaju Skoplje i Sofija, navodi agencija MIA.

Albanija, s druge strane, ima niz dodatnih uslova povezanih s vladavinom prava, pravosuđem, borbom protiv korupcije i organiziranim kriminalom.

Varhelyi je poručio da je Tirana ostvarila napredak u reformama za EU u posljednjih nekoliko mjeseci te dodao da bi razdvajanje Sjeverne Makedonije i Albanije na putu ka EU bilo pogrešno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO