U BiH ove godine ušlo 13.000 migranata

Najveći broj migranata koji uđu u BiH nastoji što prije nastaviti put prema Evropskoj uniji (Ustupljeno Al Jazeeri)
Najveći broj migranata koji uđu u BiH nastoji što prije nastaviti put prema Evropskoj uniji (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Bosnu i Hercegovinu od početka godine ušlo je nešto više od 13.000 ilegalnih migranata, što je gotovo dvostruko manje nego 2019. godine, objavilo je u petak Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prema podacima koje je prikupila Služba za poslove sa strancima, od početka godine registriran je ulazak 13.683 migranta koji su iskazali namjeru zatražiti azil u Bosni i Hercegovini, iako to po pravilu učine tek rijetki među njima, a najveći broj nastoji što prije nastaviti put prema Evropskoj uniji.

U prihvatnim centrima  6.377 migranata

U poređenju s pokazateljima iz prethodne godine, radi se o znatno manjem prilivu migranata, jer ih je tokom devet mjeseci 2019. godine u tu zemlju pristiglo više od 25.000, prenosi Hina.

Tokom oktobra u Bosnu i Hercegovinu je iz pravca Srbije i Crne Gore ušlo 1.207 migranata, što je za 34 posto manje u poređenju sa stanjem iz septembra, kada je registrirano 1.837 novopridošlih migranata.

Prema podacima humanitarnih i sigurnosnih agencija, u prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini trenutno boravi 6.377 migranata.

Izvor: Agencije


Povezane

Obilježava se Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. U Bosni i Hercegovini masovni migracijski tokovi i lanci krijumčarenja migranata i izbjeglica, najnoviji su trendovi povezani s trgovinom ljudima, te su dodatni izazov za vlasti u toj državi. Dolaze uvjeravanja kako su nadležnima u fokusu kaznena djela krijumčarenja.

Policija u Sarajevu uhapsila je dva Afganistanca koji se terete za ubistvo prilikom masovne tuče migranata koja se početkom mjeseca dogodila u Bihaću na sjeverozapadu BiH. U tom incidentu ubijene su dvije osobe, a više ih je povrijeđeno. Tuča je uslijedila nakon zatvaranja prihvatnog kampa Bira, na čemu su insistirali nadležni u tom dijelu zemlje. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO