S. Makedonija usvojila mjere o nošenju maski, okupljanjima i samoizolaciji

Sjeverna Makedonija bilježi rast broja zaraženih i preminulih od bolesti COVID-19 (EPA)

Parlament Sjeverne Makedonije usvojio je u srijedu navečer izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se odnose na mjere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zabranu okupljanja i obavezan odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus.

Za amandmane su glasala 53 zastupnika, dok je 26 bilo uzdržano, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Amandmani se odnose na privremene mjere nošenja zaštitne opreme za lice prilikom izlaska iz kuće, odnosno prilikom kretanja na javnim mjestima, na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao što su pijace, javni prevoz, državne institucije, prodavnice, banke, zdravstvene ustanove…

Porast broja zaraženih

Privremene mjere uključuju odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus, zabranu porodičnih okupljanja i okupljanja grupa u određenim periodima, kao i zabranu okupljanja na javnom mjestima.

Makedonski ministar zdravstva Venko Felipče rekao je da su izmjene ovog zakona posljedica porasta broja slučajeva korona virusa i prenatrpanosti bolnica, kao i lekcija naučenih iz prethodnih preventivnih mjera.

Dodao je da se amandmanima regulira način ophođenja prema pacijentima, kao i veća nadležnost inspektorata u pogledu kontrole primjene mjera.

Izvor: Agencije