Mandić osudio Krivokapića: Protiv Đukanovića nije rekao nijednu riječ

Zdravko Krivokapić na parlamentarnim izborima bio je nositelj liste „Za budućnost Crne Gore“, koja je tijesno osvojila vlast sa jos dvije koalicije (EPA)

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić oštro je reagovao na izjavu crnogorskog mandatara Zdravka Krivokapića da bi “vlada imala niži nivo reputacije ako bi u njoj bila trojica lidera tog saveza”.

Krivokapić je za beogradski Nedeljnik rekao i da vlada sa političkim liderima Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, “ne bi bila svesrdno prihvaćena od relevantnih međunarodnih institucija”.

Odgovarajući na pitanje zašto je ta priča o liderima toliko bitna, Krivokapić je rekao da svi u Crnoj Gori znaju da njega nije za nosioca liste postavio Andrija Mandić, zbog čega kaže da nema obavezu ni prema jednom političkom lideru, niti prema bilo kome.

Mandić u saopštenju dostavljenom medijima tvrdi da je Krivokapić za prvog na listi koalicije Za budućnost Crne Gore “došao kao prijedlog više crkvene jerarhije”, prenio je Tanjug u četvrtak.

To je, rekao je, bio uslov da Crkva podrži listu okupljenu oko Demokratskog fronta.

“Ako želite našu podršku, rekli su mi tada i vladika Joanikije i pop Gojko Perović, ovog melemnog verujućeg čoveka treba da prihvatite na prvo mesto vaše koalicione liste”, naveo je Mandić.

Rekao je i da su ih “dobronamerni ljudi uveravali da je Krivokapić glasač DPS-a [Mila Đukanovića]”, ali su, kaže, u DF-u izabrali da ipak više vjeruju sveštenstvu, koje im ga je “toplo preporučilo”.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević osudio je izjavu mandatara Krivokapića navodeći da to može izjaviti samo neko ko je “napravio dil sa Milom Đukanovićem“.

“Protiv njega nije rekao nijednu riječ. Smeta DF, ne smeta DPS”, napisao je Medojević na Twitter nalogu.

Zdravko Krivokapić na parlamentarnim izborima bio je nositelj liste „Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu je činio Demokratski front, uz nekoliko drugih stanaka. 

Dobili priznanje, ali ne i pozicije

Prema pisanju portala Vijesti Krivokapić je političarima Mandiću, Kneževiću i Medojeviću odao priznanje na borbi za smjenu vlasti Mila Đukanovića, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu on planira traži drugačiji profil ličnosti od njihovog.

Izvori portala CdM navodno su saopćili novinarima tog medija da Krivokapić želi okružiti se ljudima koji nemaju balast političke istrošenosti, sudskih postupaka, kako zbog domaće tako i zbog međunarodne javnosti, te su zbog toga odnosi Krivokapića i čelnika DF-a zategnuti već danima.

Čelnici prosrpskog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, kojim je prosrpska opozicija uz pomoć Rusije pokušala zaustaviti učlanjenje Crne Gore u NATO.

Prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju je predvodio Krivokapić, a sastavljena je uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori s dvije građanske koalicije „Mir je naša nacija“ Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, osvojile su tijesnu većinu na parlamentarnim izborima, sklonivši tako Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića sa vlasti prvi put nakon tri decenije.

Nepuna dva mjeseca nakon izbora crnogorski mandatar u problemu je oko formiranja nove vlade.

Izvor: Agencije