BiH: Fikreta Abdića pustili iz zatvora da bi sudjelovao u izbornoj kampanji

Abdić je u Hrvatskoj ranije zbog ratnih zločina u BiH osuđen na 15 godina zatvora a iza rešetaka je proveo 10,5 godina (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Fikret Abdić, načelnik općine Velika Kladuša, pušten je u četvrtak privremeno iz zatvora u Bihaću i to kako bi sudjelovao u kampanji za predstojeće lokalne izbore na kojima se natječe za još jedan mandat.

Ovakva kampanja bez presedana uslijedila je nakon što su se Abdićevi advokati Kantonalnom sudu u Bihaću i Centralnoj izbornoj  komisiji (CIK) podnijeli žalbu jer su njihovom branjeniku uskraćena prava koja mu jamči Izborni zakon, prenijela je Hina.

Iz Abdićeve Laburističke stranke ranije su optuživali CIK da dovodi u pitanje njegova temeljna ljudska prava i slobode tolerirajući činjenicu da je on u zatvoru iako je kandidat na izborima.

Po dolasku u Veliku Kladušu u večernjim satima Abdić se svojim pristalicama obratio s prozora zgrade općinske uprave poručujući im kako je uvjeren da će uz njihovu potporu ostati općinski načelnik.

“Iako sam otišao u zatvor, ja sve pratim i nijedna stranka nema ideje”, kazao je dodajući kako je sada vrijeme da Laburistička stranka, koja “jedina zna šta hoće” krene u kampanju.

Korupcija i ratni zločini

Abdić je uhapšen u junu ove godine pod sumnjom za korupciju te za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Na zahtjev kantonalnog tužilaštva sud mu je odredio pritvor do okončanja istrage a ta mjera 8. oktobra produžena je za još dva mjeseca.

Iz suda nisu pojasnili hoće li se i kada Abdić vratiti u pritvor.

On je mandat općinskog načelnika Velike Kladuše osvojio 2016. godine no u tom je gradiću rijetko boravio a većinu poslova u njegovo ime obavlja je kći Elvira.

Abdić je u Hrvatskoj ranije zbog ratnih zločina u BiH osuđen na 15 godina zatvora a iza rešetaka je proveo 10,5 godina. Na slobodu je pušten 2012. godine.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se 15. novembra.

Izvor: Agencije