Razišli se desničari i ljevičari iz parka u Beogradu

Desničari su nosili transparente na kojima je pisalo "Kosovo je Srbija", "Terrorist not welcome" (Tanjug)
Desničari su nosili transparente na kojima je pisalo "Kosovo je Srbija", "Terrorist not welcome" (Tanjug)

U parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu večeras poslije dvosatnog okupljanja razišle su se grupe desničara koje su se okupile u znak protesta zbog prisustva migranata u tom dijelu grada, kao i predstavnici ljevičara koji su došli da migrantima pruže podršku.

Skup su osiguravale jake snage Žandarmerije, a kako je javio Tanjugov izvještač sa lica mjesta, skup je protekao bez incidenta, ali u međusobnim prozivkama.

Policija je razdvojila suprotstavljene grupe i nije dozvolila masovniji ulazak u sam park.

Desničari su donijeli transparente na kojima je pisalo “Kosovo je Srbija”, “Terrorist not welcome”…, a imali su i razglas, dok su pristalice ljevičara uzvikivale “smrt fašizmu i kapitalizmu”, a na njihovim transparentima pisalo je “Protiv imperijalizma, protiv rasizma”, “Izbeglice dobrodošle, narodnom akcijom protiv batinaša”.

Na skupu migranti nisu primijećeni.

Prema riječima organizatora skupa podrške, migranti su dobili obavještenje da se sklone u druge dijelove grada.

‘Čaj solidarnosti’

Desničarska organizacija “Narodna patrola” najavila je prethodnih dana putem društvenih mreža skup u 17 sati kako bi “očistili park od migranata”, a dolazak su zatim najavili i pripadnici ljevičarskih grupa uz parolu “Čaj solidarnosti”.

Odgovor mora biti solidaran i human, a ne širenje straha i mržnje, rekao je Ivan Velisavljević iz Partije radikalne ljevice

Član predsjedništva Partije radikalne ljevice Ivan Velisavljević rekao je za Tanjug da je danas trebalo da se održi solidarna akcija podrške migrantima i suprotstavljanje širenju mržnje i nasilja.

“Odgovor mora biti solidaran i human, a ne širenje straha i mržnje”, rekao je Velisavljević.

Pripadnici ljevice park su napustili u pratnji policije pola sata prije desničara.

Izvor: Agencije


Povezane

Ni četiri godine od zatvaranja balkanske rute Evropa nema jedinstven odgovor za rješavanje problema migracije. Drastično usporen prihvat izbjeglica i migranata za posljedicu ima i rastući broj takozvanih puš bekova, odnosno ilegalnih deportacija duž granica, koje se dnevno broje stotinama. Donosimo priču iz prihvatnog centra u Subotici, nedaleko od granice Srbije i Mađarske.

Obilježava se Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. U Bosni i Hercegovini masovni migracijski tokovi i lanci krijumčarenja migranata i izbjeglica, najnoviji su trendovi povezani s trgovinom ljudima, te su dodatni izazov za vlasti u toj državi. Dolaze uvjeravanja kako su nadležnima u fokusu kaznena djela krijumčarenja.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO