Mediji: Crnogorski mandatar u problemu oko formiranja vlade

Crnu Goru čekaju teški i povijesni izazovi koje samo vlada s stručnim karakterom može prevladati, rekao je Zdravko Krivokapić (EPA)
Crnu Goru čekaju teški i povijesni izazovi koje samo vlada s stručnim karakterom može prevladati, rekao je Zdravko Krivokapić (EPA)

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić saopćio je čelnicima Demokratskog fronta da ih ne želi u svojoj vladi zbog čega su ga oni pozvali da vrati mandat, navodi Hina, pozivajući se na crnogorske medije koji pišu o krizi u sastavljanju nove crnogorske vlade nepuna dva mjeseca nakon izbora.

Zdravko Krivokapić na parlamentarnim izborima bio je nositelj liste „Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu je upravo činio Demokratski front (DF). 

Prema pisanju portala Vijesti Krivokapić je političarima te stranke Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću odao priznanje na borbi za smjenu vlasti Mila Đukanovića, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu on planira traži drugačiji profil ličnosti od njihovog.

Obrazložio je to ranijim obećanjem biračima da će nakon tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), ponuditi parlamentu prije svega stručnu vladu, ali i politički jasno definiranu kao antirežimsku i proeuropsku.

Izvori portala CdM navodno su saopćili novinarima tog medija da Krivokapić želi okružiti se ljudima koji nemaju balast političke istrošenosti, sudskih postupaka, kako zbog domaće tako i zbog međunarodne javnosti, te su zbog toga odnosi Krivokapića i čelnika DF-a zategnuti već danima.

Vijesti čak tvrde da je Andrija Mandić zatražio od Krivokapića da, ako DF ne bude „kralježnica“ nove vlasti, a čelnici tog saveza ne budu u novoj vladi, vrati mandat te da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je, pišu Vijesti,  taj zahtjev odbio. Na svome Twitteru napisao je da se nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

„Crnu Goru čekaju teški i povijesni izazovi koje samo vlada s stručnim karakterom može prevladati“, napisao je Krivokapić.

Posljednje istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da glasači koalicije „Za budućnost Crne Gore“ kojega je nositelj bio Krivokapić, dominantno podržavaju formiranje stručne vlade, a da je drugo najbolje rješenje vlada sastavljena od tehnokrata ali i političara.

DF i ranije bio protiv Krivokapića

Uoči konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta krajem septembra, pojavile su se informacije da čelnici DF-a Mandić i Knežević odbijaju podržati Krivokapića za mandatara nove vlade. Navodno su to saopćili na sastanku opozicije koji je u manastiru Ostrog organizirao mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije.

Nova vlast izričita je, a to je bio i zahtjev pojedinih ambasadora u Crnoj Gori, da sigurnosni sektor ne može pripasti kadrovima Demokratskog fronta.

Čelnici prosrpskog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, kojim je prosrpska opozicija uz pomoć Rusije pokušala zaustaviti učlanjenje Crne Gore u NATO.

Prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju je predvodio Krivokapić, a sastavljena je uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori s dvije građanske koalicije „Mir je naša nacija“ Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, osvojile su tijesnu većinu na parlamentarnim izborima, sklonivši tako Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića sa vlasti prvi put nakon tri decenije.

U Postizbornom koalicijskom sporazumu Krivokapić, Bečić i Abazović obavezali su se da neće mijenjati crnogorske državne simbole niti vanjsko-političke prioritete koji su članstvo u EU i saradnja sa članicama NATO-a, te da neće dovoditi u pitanje priznavanje neovisnosti Kosova.  

Izvor: Agencije


Povezane

Prema najnovijim procjenama Svjetske banke, crnogorska ekonomija imat će najsnažniju recesiju u regiji i dodatni rast javnog duga. Glavni razlog takvih procjena vidi se u oslonjenosti domaće ekonomije na turizam i usluge teško pogođene pandemijom. Dok nova vlast najavljuje da će tražiti pomoć međunarodnih partnera i provesti ekonomsku reformu, stručnjaci procjenjuju da zemlji predstoji dug […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO