Zaev, Vučić i Rama iduće sedmice o ‘mini Schengenu’

Zoran Zaev: Očekujemo da se Kosovo pridruži regionalnoj inicijativi (EPA)
Zoran Zaev: Očekujemo da se Kosovo pridruži regionalnoj inicijativi (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio da će se 30. oktobra sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom te da će tom prilikom uputiti poziv Kosovu da se pridruži inicijativi o “mini Schengenu”.

Kazao je kako će unapređenje šire regionalne saradnje biti povod da se narednog petka sastane s Vučićem i Ramom, prenosi Tanjug.

Inkluzivni karakter ‘mini Schengena’

“U mojoj zemlji se kaže da ne biramo komšije, ali oni su prvi koji će priskočiti u pomoć. Zbog toga očekujemo da se Kosovo pridruži regionalnoj inicijativi koju vide Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija, kako bi njen inkluzivni karakter bio prioritet za region, bez obzira na otvorena politička pitanja”, rekao je Zaev.

Dodao je da će u početku to pomoći građanima regije da promijene četiri slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu, ali i u EU.

Izvor: Agencije


Povezane

Sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine predviđeno je i uključivanje Kosova u inicijativu takozvanog “Mini Schengena”. Cilj je da se obezbijedi sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala u Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu. Odluku o pridruživanju “Mini Schengenu” kritikovala je kosovska opozicija, dok ekonomski analitičari smatraju da je ovo jedan od koraka na putu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO