Zaev i Hoti: Odlični odnosi Sjeverne Makedonije i Kosova

Najavljena je zajednička konferencija vlada dvije zemlje kada uslovi to budu dozvoljavali (Anadolija)
Najavljena je zajednička konferencija vlada dvije zemlje kada uslovi to budu dozvoljavali (Anadolija)

Premijer Kosova Avdullah Hoti i premijer Severne Makedonije Zoran Zaeva ocijenili su u petak u Skoplju da dvije susjedne zemlje imaju odlične odnose i doprinose stabilnosti cijele regije.

Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u online formatu, naglasio da dvije države imaju odlične bilateralne odnose i da je posjeta premijera Hotija u vreme pandemije korona virusa najbolji pokazatelj da Sjeverna Makedonija i Kosovo imaju interesa da i na dalje jačaju bilateralne odnose i saradnju u svim oblastima.

“U tom pravcu očekujemo intenziviranje političkog dijaloga i održavanje najavljene zajedničke konferencije vlada dvije zemlje kada uslovi to budu dozvoljavali. Taj događaj će biti pozitivan impuls za razvoj i intenziviranje naših odnosa i sveobuhvatne saradnje”, kazao je on, prenosi Anadolija.

Jačanje putne infrastrukture

Zaev je istakao da je dokaz dobrih odnosa i slanje 44 pripadnika Vojske Sjeverne Makedonije u sastav KFOR-a, što će “ojačati stabilnost Kosova, kao i stabilnost i sigurnost cijele regije”.

Istakao je da je Kosovo za Sjevernu Makedoniju najvažniji trgovinski partner te da je čak i u vrijeme pandemije u augustu ove godine trgovinska razmjena iznosila oko 170 miliona eura.

Naglasio je da su ekonomije obje zemlje usmjerene jedna na drugu i da se zbog toga radi na jačanju putne infrastrukture, kao dio regionalne saradnje.

“U tom kontekstu želim naglasiti da će naša geografska bliskost biti još više približena autoputem Skoplje – Priština. Taj put ima strateški značaj za naše dvije zemlje i cijelu regiju. Sa zadovoljstvom mogu reći da se sa naše strane radi na pripremi izgradnje autoputa Skoplje – Blace”, kazao je Zaev.

Rekao je da Sjeverna Makedonija pozdravlja Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije te da podržava dijalog Srbije i Kosova posredstvom Evropske unije.

Hoti: Hrabre odluke Zaeva

Dodao je da očekuje da se Kosovo priključi regionalnoj inicijativi “mini Schengen”, koju predvode Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija.

Hoti je pohvalio Zaeva za važne odluke koje je donio u prošlom mandatu, koje u politici mogu koštati i karijere.

Ocijenio je da je postizanje sporazuma s Grčkom veliki uspjeh i dobar primjer kako normalizirati odnose u regiji.

Kosovski premijer kazao je da postoji saglasnost u vezi nekih ideja korisnih za ekonomije obje zemlje, kao što su izgradnja zajedničkog graničnog prelaza, plinovod koji će povezati Prištinu sa Skopljem, uz podršku međunarodnih partnera, kao i proces izgradnje autoputa od Skoplja do granice kako, bi se nadovezao na autoput izgrađen na teritoriji Kosova.

Hoti se u petak sastao i s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim, koji je pozdravio potpisivanje Vašingtonskih sporazuma.

Prosperitet i stabilnost regije

“Pendarovski je pozdravio Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije potpisan u Washingtonu kao korak naprijed u pronalaženju konačnog kompromisa, naglašavajući da će on doprinijeti sveobuhvatnoj stabilnosti regije”, navodi se u saopćenju za medije dostavljenom Tanjugu iz kabineta makedonskog predsjednika.

Pendarovski i Hoti su razgovarali o razvoju dobrosusjedskih odnosa, koji će doprinijeti prosperitetu i stabilnosti regije, kao i ubrzanoj regionalnoj saradnji.

“Globalna pandemija ne smije biti barijera za dalje unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa i za intenziviranje međusobne saradnje i podršku na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Pendarovski tokom sastanka s Hotijem.

Izvor: Agencije


Povezane

U Skoplju je počela sjednica zajedničke komisije makedonskih i bugarskih historičara o spornim historijskim i obrazovnim pitanjima između dvije zemlje. Razgovori se održavaju nakon što je Bugarska poslala Briselu memorandum u kojem se negira postojanje makedonskog jezika i nacije, i traži da ova pitanja budu uvrštena u pregovarački okvir za početak pregovora Sjeverne Makedonije za […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO