Washingtonski sporazum Srbije i Kosova ne zamjenjuje razgovore u Briselu

Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova potpisanog u Bijeloj kući 4. septembra (EPA)

Američki zvaničnici koji su boravili u posjeti Kosovu izjavili su da je primjena Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova prioritet Washingtona, ali ističući da on nije zamjena za političke razgovore u Briselu.

Zamjenik pomoćnika ministra SAD-a za energetiku Matthew Zais i izvršni direktor Regionalne kancelarije DFC-a John Jovanovic boravili su na Kosovu dva dana, u posjeti koja je imala za cilj sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, potpisanog u Bijeloj kući 4. septembra.

Delegacija se fokusirala na pokretanje studije izvodljivosti za jezero Gazivode i uspostavljanje boljih veza na tržištu energije na Zapadnom Balkanu.

“Ovdje smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero, a drugi je da se radi sa Kosovom i susjedima u regiji na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je riječ o električnoj energiji ili prirodnom gasu. Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan. I ne postoji drugi način da Kosovo, osim njegovih mogućnosti, bude povezano sa susjedima i ovo će pomoći kosovskoj privredi”, rekao je Zais za Glas Amerike na albanskom jeziku, prenio je Tanjug.

Dodao je da je drugi razlog njihove posjete povezan sa prikupljanjem informacija i tehničkim procjenama za jezero Gazivode. Jovanovic je za VOA na albanskom jeziku istakao da je optimista u pogledu okvira Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

“Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obje strane kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji, kako na visokom tako i na nižem nivou, i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovdje, otvori više radnih mjesta i ima dugoročni utjecaj na obje ekonomije”, rekao je Jovanovic.

‘Privatni capital’

Osnovni cilj američke administracije je da ubrza privatni capital, rekao je on, koji bi potakao zapošljavanje i ekonomske mogućnosti u regiji njegovim ekonomskim povezivanjem.

On ističe da sporazumi o ekonomskoj normalizaciji nude velike mogućnosti, ali da nisu zamjena za političke razgovore u Briselu.

“Naš osnovni cilj, jer je to u strateškom interesu SAD-a, je da te zemlje vidimo kao članice Evropske unije, da ojačamo blagodati demokratije, slobodnog tržišta i da osiguramo taj kvalitet. Život ovdje nastavlja da se poboljšava na osnovu tih zajedničkih zapadnih vrijednosti”, kazao je Jovanovic.

Zais je istakao da ruske i kineske investicije u region smatra rizičnim, jer je Zapadni Balkan veoma važan za SAD.

“Što se tiče kineskih i ruskih investicija, uvjereni smo u mogućnosti i prednosti američkih investicija i mislim da činjenice govore same za sebe”, poručio je Zais.

On smatra da je cilj Rusije da maksimizira zavisnost čitave Evrope od svog gasa i da svi njeni napori vode u tom pravcu.

“Ovo nije cilj SAD-a, naše investicije su usmjerene na raznolikost zaliha i bez obzira da li potiču iz SAD, ovo je slobodno tržište i nadamo se da ćemo osigurati zalihe za cijelu regiju”, naglasio je Zais.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije.

Od tada Srbija pokušava blokirati prijem Kosova u međunarodne organizacije. Neriješeni odnosi dvije strane prenose se i na susjednu Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, što čini nestabilnim najveći dio Zapadnog Balkana.   

Izvor: Agencije