Plenković s Pompeom: U fokusu vize, BiH, Kina…

Američki državni sekretar Mike Pompeo i hrvatski premijer Andrej Plenković danas su u Zagrebu, između ostalog, razgovarali i o euroatlantskom putu regije.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s angažmanom SAD-a u regiji Zapadnog Balkana, Mike Pompeo je kazao kako je njegova zemlja vrlo uključena u dešavanja u regiji.

Nedavno potpisivanje sporazuma između predstavnika Srbije i Kosova u Washingtonu, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Pompeo je ocijenio kao progres. 

“Progres je napravljen, nije potpuno, ali je značajan prvi korak napravljen. Što se tiče BiH, kao što su premijer i ministar vanjskih poslova već sa mnom razgovarali, ne mogu to u punom sadržaju ponoviti u ovom kratkom vremenu. Mi ćemo iskoristiti svoje diplomatske kapacitete kako bismo postigli dobre stvari za Evropu, za narod Hrvatske i za regiju”, rekao je Pompeo.

Naglasio je kako njegova zemlja promovira vrijednosti kao što su sloboda, pravna država, demokracija, osnovna ljudska prava i slobode, dodavši kako će SAD koristiti svoja diplomatska i ekonomska sredstva kako bi i u ovoj regiji pogurao te procese naprijed, prenijela je agencija Anadolija. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da Hrvatska pruža punu podršku svim susjedima koji žele u EU.

“Mi smo to doživjeli kao svoju političku zadaću, da regiji damo ključnu potporu i osiguramo ono što su i hrvatski interesi. Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina je od Dejtona, smatramo da upravo ta zemlja, na koju smo upućeni i koja je upućena na nas, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji tamo žive. Na tom tragu smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima”, riječi su Plenkovića.

U SAD bez viza

Hrvatski građani moći će uskoro putovati u SAD bez viza, rekao je Mike Pompeo, dodajući da će se to dogoditi “sljedećih mjeseci”.

Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. “visa-waiver” programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi “vrlo brzo”, odnosno “u sljedećim mjesecima”. Specifičniji od toga nije želio biti.

“Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke trebamo učiniti mi, neke su na hrvatskom vodstvu, ali o tome smo razgovarali s ministrom vanjskih poslova (Gordanom Grlićem Radmanom), i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom (Andrejom Plenkovićem)”, rekao je Pompeo uoči razgovora s hrvatskim šefom vlade. 

“To je nešto na čemu se već dugo radi i sigurno će biti sjajno za hrvatske građane, ali i za odnose dviju zemlja također”, istaknuo je, dodajući kako smatra da su “sve prepreke riješene”.

Zaštita strateških prioriteta

Sjedinjene Američe Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je u petak u intervjuu Hini američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na natječaju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod”, rekao je Pompeo.

Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njezini strateški prioritet zaštićeni i sigurni od “onih koji žele raditi na način koji mi ne bi radili jedni drugima. Samo to tražimo”.

Kako se navodi, Pompeo je to poručio i drugim evropskim zemljama jer američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu. 

Kinezi samo žele Hrvatskoj uzeti novac

Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

“Kada surađujute s kineskom tvrtkom, ona je duboko povezana sa sigurnosnim aparatom pa informacije mogu doći na mjesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi”, kazao je Popmeo.

“Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sisteme onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) tvrtku koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kojeg nijedan hrvatski građanin ne bi smio patiti”.

Hrvatska je povećala saradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija.  

“Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac”, smatra šef američke diplomacije.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+17, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Evrope. Inicijativu smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu.

SAD radi na tome da se globalno smanji kineski utjecaj. “Ono što tražimo od svake zemlje je da donese dobru odluku za svoje građane. Premijer suverene zemlje ima pravo donijeti najbolju odluku za svoje građane. Ja sam uvjeren da nijedan hrvatski građanin ne želi da kineska komunistička partija ima sliku njegova djeteta koje on ima na mobitelu”, rekao je šef State Departmenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO