Huawei se nada da Hrvatska neće praviti diskriminaciju

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u petak da Sjedinjene Američke Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima (EPA)

Kineski telekomunkacijski div Huawei odbacio je u petak kao “neutemeljene” američke optužbe da ugrožava kibernetičku sigurnost i nada se da ga hrvatska vlada neće diskriminirati prilikom izgradnje svoje 5G mreže.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u petak u intervjuu Hini da Sjedinjene Američke Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena.

Huawei Technologies je na to saopćio da “snažno i kontinuirano negira neutemeljene optužbe američke vlade jer SAD nije dokazao niti jedan od svojih navoda protiv nas”.

“Cijenimo otvoreno i pošteno poslovno okruženje koje je Hrvatska stvorila za sve multinacionalne kompanije jednako i nadamo se da će zemlja nastaviti primjenjivati nediskriminirajući pristup prema svim dobavljačima kibernetičke opreme, zahtijevajući od svih da se jednako pridržavaju EU 5G standarda kibernetičke sigurnosti i mehanizma provjere”, stoji u saopćenju.

Smatrajući da je kibernetička sigurnost tehničko pitanje koje se mora riješiti tehničkim sredstvima, Huawei ističe da “političke taktike za postizanje hegemonije u globalnom natjecanju, poput isključivanja određenih dobavljača na temelju zemlje porijekla, nisu učinkovite u borbi za kibernetičku sigurnost”.

Oprema za tri milijarde ljudi

Kompanija podsjeća da je u proteklih 30 godina isporučila opremu koju koristi tri milijarde ljudi širom svijeta i naglašava da se nikada nije dogodio nijedan zlonamjerni incident kibernetičke sigurnosti zbog upotrebe njihove opreme niti su postojali dokazi protiv njih.

“Uvijek se pridržavamo međunarodnih i lokalnih zakona, propisa i poslovne etike”, navodi Huawei. “Do sada uživamo povjerenje mnogih evropskih zemalja i njezinih građana, kao i hrvatske vlade i naroda. Imamo čvrsto uporište s našim 5G rješenjima u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Švicarskoj, Austriji i Mađarskoj”, navodi se u saopćenju.

Američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu. 

“Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na natječaju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod”, rekao je Pompeo koji je u petak bio u Dubrovniku.

Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njezini strateški prioritet zaštićeni i sigurni od “onih koji žele raditi na način koji mi ne bi radili jedni drugima. Samo to tražimo”, dodao je.

Izvor: Agencije