Crnogorska vlada pozvala epidemiologe da preispitaju odluku o zatvaranju kafića

Glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupne populacije te zemlje, prema računici epidemiologa ima 795 zaraženih na 100 hiljada stanovnika (Reuters)

Nakon protesta crnogorskih ugostitelja zbog odluke zdravstvenih vlasti da se kafići i restorani zatvore u pet općina zbog širenja korona virusa, čelnik vladinog tijela koje koordinira crnogorski odgovor na pandemiju pozvao je tamošnje epidemiologe da preispitaju svoju odluku.

„Veći epidemiološki rizik predstavljaju sva masovna okupljanja, uključujući svadbe, proslave raznim povodima, kao i razna vjerska i politička okupljanja kojima svjedočimo svakodnevno“, saopćilo je crnogorsko Nacionalno tijelo za zarazne bolesti, prenijela je Hina.

Crnogorski Institut za javno zdravlje predložio je u subotu da se zbog rasta broja oboljelih u Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i Žabljaku, zatvore ugostiteljski objekti te da se u tim općinama uvede policijski sat.

Toj odluci usprotivili su se ugostitelji, posebno oni u Budvi, koji su ustvrdili da će zbog epidemioloških mjera, nakon katastrofalnih gubitaka tokom turističke sezone, veliki broj ljudi ostati bez posla, ukazujući na činjenicu da Institut za javno zdravlje svoje proračune broja oboljelih ne može temeljiti na podacima zasnovanim na popisu iz 2011. jer sada ta općina ima skoro dvostruko više stanovnika.

“U potpunosti razumijem stavove budvanskih ugostitelja, kao i stavove nikšićkih ugostitelja i podgoričkih s kojima sam i neposredno razgovarao. Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere”,saopćio je predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović, koji je istaknuo da se metodologija broja oboljelih po gradovima treba računati na bazi procjene broja stanovnika, a ne na bazi podataka popisa iz 2011. godine.

“Zbog toga i ovim putem pozivam Institut za javno zdravlje da još jednom sagleda sve aspekte ove predložene mjere i nadležne inspekcijske organe da svoj posao naprave bez izgovora i bez odlaganja kako ne bi ispaštali oni koji ne bi trebali”, rekao je Simović.

Podgorica ‘za dlaku’ izbjegla zatvaranje

Kako navodi agencija, glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupne populacije te zemlje, prema računici epidemiologa ima 795 zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Restriktivne epidemiološke mjere primjenjuju se u općinama koje imaju 800 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Crnogorske zdravstvene vlasti nakon što je u septembru počeo naglo rasti broj oboljelih, usvojile su takozvani sistem „semafora“ koji je predvidio uvođenje mjere po općinama u Crnoj Gori ovisno o broju oboljelih u tim općinama, koji se mjeri na osnovu „četrnaestodnevne kumulativne incidencije“, odnosno po broju aktivnih slučajeva u općinama u posljednje dvije sedmice.

U posljednja 24 sata crnogorski laboratoriji registrirali su 86 novopozitivnih slučajeva i pet smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a 19.

Izvor: Agencije