Više od 60 umjetnika iz Bosne i Hercegovine uputilo pismo podrške kolegama u Srbiji

Bh. umjetnici podržali kolege u srbiji (Arhiva)
Bh. umjetnici podržali kolege u srbiji (Arhiva)

Više od 60 umetnika iz Bosne i Hercegovine uputilo je pismo podrške kolegama u Srbiji u kojem su osudili sve napade na njih i pozvali nadležne institucije da ih zaštite i omoguće slobodu govora, prenosi Beta.

Povodom učestalih napada na umjetnike u Srbiji, više od 60 bh. umjetnika poslalo je svoje pismo podrške. U posljednjih nekoliko sedmica u Srbiji neki umjetnici su izloženi velikim napadima – Milan Marić, glumac koji je učestvovao u serijalu o svjedočenjima o Srebrenici u Hagu; zatim reditelj Zlatko Paković i glumci iz predstave o Srebrenici; također, ekstremisti su upali na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji.

Umjetnici iz BiH osudili učestale napade na kolege u Srbiji [Al Jazeera]

Ekstremisti su uništili i izložbu o stripu u Zemunu. Spisateljica Biljana Srbljanović stalna je meta ekstremističkih napada, podsjeća agencija Beta. Neki napadi dolaze i od samog ministra za kulturu Srbije, koji, između ostalog, piše o “degenersinoj umjetnosti.”

“Mi, dole potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija”, stoji u pismu podrške.

Bh. umjetnici dalje navode: “Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava.

Omogućiti slobodu govora

Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora.

Pismo su potpisali: Selma Alispahić, Sabina Bambur, Senad Bašić, Almir Bašović, Jasna Berry, Snežana Bogičević, Gordan Boban, Vedrana Božinović, Ermin Bravo, Enis Čisić, Aida Čorbadžić, Zijah Gafić, Vanesa Glođo, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Džana Džanić, Admir Glamočak, Jasna Hadžimehmedagić-Berkić, Bojan Hadžihalilović, Dada Hadžihalilović, Nermin Hamzagić, Saša Handžić, Emina Hodžić-Adilović, Lejla Hodžić, Faruk Lončarević, Damir Imamović, Almir Imširević, Elmir Krivalić, Elma Islamović, Maja Izetbegović, Dragan Jovičić, Ademir Kenović, Zehra Kreho, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Aleš Kurt, Almir Kurt, Mirela Lambić, Boris Ler, Mirna Ler, Merima Lepić-Redžepagić, Tanja Miletić-Oručević, Mona Muratović, Irena Mulamuhić, Dino Mustafić, Haris Pašović, Dražen Pavlović, Maja Salkić, Aleksandar Seksan, Amar Selimović, Selma Spahić, Dino Šukalo, Arma Tanović, Danis Tanović, Nermin Tulić, Alban Ukaj, Adisa Vatreš-Selimović, Damir Šagolj, Dino Šukalo, Slaven Vidak, Srđan Vuletić, Safet Zec, Jasna Žalica, Pjer Žalica, Jasmila Žbanić.

Izvor: Agencije


Povezane

Hajka na autora i protagoniste predstave o Srebrenici u Beogradu

Oni će pobijediti jer imaju više brutalne sile, ali uvjeriti neće nikoga pa ni sebe, poruka je autora predstave Zlatka Pakovića.

Al Jazeera donosi pregled najvažnijih događaja u Srebrenici od 6. do 16. jula 1995. U napadu na Srebrenicu ključna prepreka Drinskom bataljonu bila je UN-ova osmatračnica Fokstrot, ali i nekoliko drugih položaja.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO