Počela predizborna kampanja u BiH

Više od 3,2 miliona birača birat će nova općinska vijeća i 120 načelnika, gradska vijeća i gradonačelnike 22 grada (Al Jazeera)

U Bosni i Hercegovini je u petak ujutro počela zvanična predizborna kampanja uoči lokalnih izbora, koji će biti održani 15. novembra.

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine, u petak je dan kada službeno počinje izborna kampanja i traje do 14. novembra do 7:00 sati, kada nastupa izborna šutnja, prenosi Anadolija.

Po odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, izborna kampanja se definira kao “period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima”.

Jedna od zakonskih zabrana na koju se posebno skreće pažnja je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Više od 3,2 miliona birača

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ima ovlaštenja izrećie novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertabilnih maraka (oko 5.100 eura), ukloniti ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili poništiti ovjeru političkog subjekta.

“Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i učestalosti”, poručeno je iz CIK-a.

U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu te zvaničnici na svim nivoima vlasti koji su kandidati na izborima ne smiju imati povlašten položaj prema drugim učesnicima u izbornom procesu.

“Informiranje o redovnim aktivnostima zvaničnika na svim nivoima vlasti prema odredbama Izbornog zakona dopušteno je u okviru informativnih programa elektronskih medija, bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga tijela kojima pripadaju”, naglašavaju iz CIK-a.

Centralna izborna komisija je pozvala političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija te neovisne kandidate i njihove pristalice, zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

CIK je pozvao predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju.

Više od 3,2 miliona birača birat će nova općinska vijeća i 120 načelnika, gradska vijeća i gradonačelnike 22 grada te novi saziv Skupštine Brčko distrikta.

Izbori u Mostaru trebali bi biti održani 20. decembra.

Brojne nepravilnosti

Transparency International Bosne i Hercegovine izvjestio je u utorak da je zabilježio najmanje 1.400 slučajeva kršenja zabrane oglašavanja prije početka kampanje i zloporabu javnih resursa za promoviranje političkih stranaka i kandidata.

CIK je izrekao i najdrastičniju mjeru zabrane učešća na lokalnim izborima, a tako je sankcionirana stranka Ujedinjena Srpska, čiji je predsjednik Nenad Stevandić ujedno kažnjen sa 10.000 KM (oko 5.100 eura).

Stranka je sankcionirana jer je na društvenim mrežama plasirala videospot u kojem potiče na mržnju protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca.

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Ujedinjene Srpske i poništilo odluku CIK-a o poništenju prijave ove stranke za učešće na lokalnim izborima.

Izvor: Agencije