CIK BiH: Pravo glasa na lokalnim izborima ima 3.283.194 birača

Strah me šta će biti nakon izbora, jer se postavlja pitanje koliko će ljudi zaista poštovati sve mjere, kaže epidemiolog Zarema Obradović (AP)

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača, utvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu je u četvrtak održana 67. (hitna) sjednica CIK-a, nakon koje je novinarima predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao kako su izbori raspisani za 64 općinska vijeća u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u bh. entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji, sedam skupština gradova u RS-u te 22 gradonačelnika u Bosni i Hecegovini.

Dodao je kako se zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina biraju u 21 osnovnoj izbornoj jedinici, a birat će se 23 mandata, prenosi Anadolija.

U skladu s izmjenama Izbornog zakona RS-a, prvi put na lokalnim izborima neposredno će biti biran gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Birači će, pored odbornika za skupštinu opštine i načelnika, pred sobom imati i treći listić, kojim će birati gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Učešće 543 politička subjekta

“Na lokalnim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, i to 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata”, rekao je Bakalar.

Podsjetio je da je CIK 8. oktobra donio odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska za lokalne izbore 2020. godine i objavljivanju broja birača sa stanjem na dan 1. oktobra 2020. godine u 24:00 sata.

“Prema ovoj odluci, 3.283.194 birača su upisana u Središnji birački popis u svim osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bakalar.

Podsjetio je kako u petak, 16. oktobra, zvanično počinje predizborna kampanja za lokalne izbore i traje do 14. novembra do 7:00 sati ujutro, kada počinje izborna šutnja.

Napomenuo kako će se predizborna kampanja po prvi put voditi u bitno izmijenjenim uvjetima u odnosu bilo koju izbornu kampanja u historiji, odnosno u uvjetima pandemije COVID-19.

“Pozivam sve političke subjekte da se posebno pri eventualnoj organizaciji javnih skupova, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, striktno pridržavaju mjera i preporuka epidemioloških službi i nadležnih organa koji budu na snazi u trenutku organizovanja tih skupova”, rekao je Bakalar.

Kazne za kršenje izbornih pravila

Posebno je upozorio sve učesnike u predizbornoj kampanji da se suzdrže od izjava kojima se dižu tenzije, da na fer način vode kampanje, napominjući da je jedna od zakonskih zabrana korištenje jezika koji bi nekoga mogao podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Dodao je kako se i zbog pandemije COVID-19 i generalno zbog trenda politička i svaka druga kampanja vodi putem interneta i društvenih mreža te da će CIK pratiti svako ponašanje i u tom segmentu objavljivanja i oglašavanja.

“Napominjem da CIK zbog kršenja pravila u kampanji ima ovlasti izreći novčanu kaznu koja ne prelazi 10.000 konvertabilnih maraka [oko 5.000 eura], ukloniti kandidata sa liste ako se utvrdi da je osobno odgovoran za povredu zakona”, poručio je Bakalar.

Rekao je kako su do sada zaprimili 134 inicijative od nevladinog sektora, političkih subjekata ili birača o preuranjenoj kampanji ili plaćenom političkom oglašavanju, kao i pet inicijativa protiv jezika mržnje, o čemu se vode postupci po službenoj dužnosti.

“CIK će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati svo vrijeme do potvrđivanja rezultata lokalnih izbora i mehanizama predviđenim Izbornim zakonom spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Središnjeg biračkog popisa bude dostavljena ovjerena izjava ili bilo koji relevantan dokaz da je birač bez njegovog znanja registriran da je glasao putem pošte, glasački paket koji dođe u centar za brojanje iz inozemstva na ime tog birača se neće brojati, a birač će ostvariti svoje pravo u općini i gradu prebivališta”, kazao je Bakalar.

Izvor: Agencije