U Srbiji osciliraju podaci o koroni, u utorak 152 novozaražene osobe

Srbija je u utorak službeno prijavila još dvije žrtve COVID-a 19, a 152 nova slučaja korona virusa potvrđena su među 7.177 testiranih uzoraka u zadnjih 24 sata (EPA)

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 372 novozaraženih korona virusom, od 5.259 testiranih, a u istom vremenskom periodu preminule su tri osobe, javlja reporterka Al Jazeere Marina Barukčić Stričević.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.774.

Među njima su 424 pacijenta u bolnicama, a na respiratoru je njih 27.

“Od danas su u Hrvatskoj na snazi nove mjere Civilnog stožera, prema kojima se maske moraju nositi u svim zatvorenim prostorima, pa i u ugostiteljskim objektima, osim za stolom za vrijeme konzumacije jela i pića. Provođenje mjere nadzirat će inspekcija, koja će za nepoštivanje odredbe moći naplatiti kaznu i do 10.000 eura”, kaže Barukčić Stričević.

U BiH 334 novozaraženih i 11 smrtnih slučajeva  

U pоsljеdnjа 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska prisustvo novog tipa korona virusa potvrđeno je kod 106 osoba. U istom vremenskom periodu priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај kоd kојеg је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа, a rаdi sе о žеni stаriје živоtnе dоbi iz Gаckа.

Najveći broj slučajeva u posljednja 24h registrovan u Gradišci (25), a zatim u Banjoj Luci, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Dodaje kako je veliki broj opština koje imaju značajan broj novih slučajeva.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da je epidemiološka situacija nepovoljna i da se neće smiriti dok većina građana ne bude poštovala mjere.

Deset novih smrtnih slučajeva u FBiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.597 uzoraka, od kojih je 228 pozitivno na novi tip korona virusa. U istom vremenskom periodu prijavljeno je 10 novih smrtnih ishoda.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Srednjobosanskog, prenosi Fena.

Trenutno je na području ovog bh. entiteta aktivno 3. 285 slučajeva pozitivnih na korona virus.

U Srbiji dvije osobe preminule, 152 nova slučaja zaraze

Srbija je u utorak službeno prijavila još dvije žrtve COVID-a 19, a 152 nova slučaja korona virusa potvrđena su među 7.177 testiranih uzoraka u zadnjih 24 sata.

Na specijaliziranoj internetskoj stranici Ministarstva zdravstva navedeno je da se u bolnici od infekcije korona virusom trenutno liječi 329 oboljelih, od kojih su 22 pacijenta na respiratorima.

Prethodnih su dana statistički presjeci koje je objavljivao Krizni stožer pokazivali blagi pad broja novozaraženih – od 168 slučajeva 10. oktobra, dan poslije 102 te u ponedjeljak 12. oktobra 67 novooboljelih, da bi u utorak slijedio novi skok na 152 slučaja, pretežito u Beogradu.

Prema službenoj statistici, od početka epidemije 6. marta, u Srbiji je među ukupno 1.206.976 testiranih uzoraka registrirano 35.006 slučajeva COVID-a 19, a preminulo je 767 zaraženih, uz stopu smrtnosti od 2,19 posto.

Kosovo: Preminula jedna osoba, 98 novozaraženih

Na Kosovu je u zadnja 24 sata registrovano 98 novozaraženih osoba korona virusom, dok je jedna osoba preminula od posljedica COVID-19.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je od 685 testiranih uzoraka sumnjivih na korona virus, pozitivno njih 98. Najviše zaraženih je u opštini Priština, 37 slučajeva.

Od februara do danas testirano je 75.973 osoba, od kojih je 16.345 bilo pozitivno na korona virus, uz 649 smrtnih slučajeva.

U zadnja 24 sata izliječeno je 37 pacijenata, pa se broj oporavljenih povećao na 14.405. Aktivan je 1.291 slučaj zaraze korona virusom.

U Crnoj Gori dvoje preminulo, 218 novopozitivnih

Zdravstvene vlasti Crne Gore danas su zabilježile dva preminula pacijenta od posljedica krona virusa, i 218 novopozitivnih, javila je Al Jazeerina reporterka iz Podgorice Milica Marinović.

Od početka epidemije preminulo je ukupno 213 osoba. Skoro 4.000 aktivnih slučajeva u toj zemlji je bilo u utorak.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori nije dobra, a ako se trend obolijevanja nastavi, treba računati na zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabranu kretanja od 22 sata, rekao je ranije Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

Istakao je da ima dovoljno vremena da se građani potrude da Podgorica ne bude zatvorena.

“Jako je nezahvalno govoriti o tome šta će se desiti od ponedjeljka do petka, kada radimo presjek”, kazao je Begić, prenio je Tanjug pozivajući se na Radio televiziju Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera i agencije