Vučić razgovarao sa Čovićem i Dodikom

Razgovor prijatelja - poruka je s Instagram naloga predsjednika Srbije Aleksandar Vučić uz njegovu zajedničku fotografiju sa Dodikom i Čovićem (Instagram / buducnostsrbijeav)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Kako se navodi, sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Sagovornici su razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU-a za Zapadni Balkan.

Diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posljedica epidemije COVID-19, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, predsjednik Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja Uniji  u cilju održavanja snažne evropske perspektive regije, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja.

Saradnja sa evropskim partnerima na tom putu, istakli su sagovornici, unaprijedit će proces pristupanja.

Uvažavajući opredijeljenost ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa, dodaje se u saopštenju.

Nastavak razvoja regije i poboljšanje odnosa, od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji.

„Evropski put Srbije i saradnja u regiji, predstavljaju prioritete srpske vanjske politike“, istakao je predsjednik Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprineti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju privrede.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na Twitter nalogu je pak napisao: “Nastavak regionalnih razgovora u Beogradu s predsjednikom Srbije i Milorad Dodikom o EU integracijama i ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana te daljnjem razvijanju bilateralnih odnosa. Razgovor o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštiti ustavnopravnog poretka BiH”.

‘Bh. tronožac na dvije noge’

Bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge, rekao je prvi čovjek bošnjačke stranke Bakir Izetbegović pošto je predsjednik Srbije pozvao na sastanak u ponedjeljak političke čelnike bosanskih Hrvata i bosanskih Srba, a njega izostavio.

Riječ je o neprihvatljivoj praksi ignoriranja Bošnjaka, rekao je Izetbegović, prenijela je Hina.

“Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje. Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotima”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentirajući iznenadno najavljeni susret u Beogradu, navodi agencija.

Prema dostupnim informacijama predsjednik HDZ BiH Čović, te Dodik koji vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sastali su se sa srbijanskim predsjednikom na radnoj večeri kako bi razgovarali o stanju u BiH.

Izetbegović je kazao da njega nitko nije pozvao, a da je pozivnicu primio on bi se odazvao.

Istaknuo je da je to za njega neprihvatljiva praksa početa Dodikovim sastancima s predsjednikom i premijerom Hrvatske u Zagrebu.

“Mora se znati da bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge”, kazao je čelnik SDA.

Politička kriza u BiH

Izetbegović je pozvao HDZ BiH da pokaže spremnost na kompromis kako bi se riješila sadašnja politička kriza u BiH, a prije svega u Federaciji koja nije dobila novu vladu ni dvije godine nakon izbora.

HDZ BiH uspostavu nove vlade uvjetuje izmjenama izbornog zakona kojima bi se osiguralo da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira iz onih područja gdje su Hrvati u većini, kao i da se ista vrsta političkog predstavljanja zajamči i u izboru zastupnika u domove naroda entitetskog odnosno državnog parlamenta.

SDA na takva uvjetovanja ne pristaje i traži da se izmjene izbornog zakona provedu tako što će se osigurati balans etničkog i građanskog političkog zastupanja.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO